Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tradicija duga 500 godina

Procesija "Za križen" ipak će se i ove godine održati na Hvaru, doznajemo zašto je došlo do zabune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se medijima proširila vijest kako se tradicionalna procesija "Za križen" ove godine neće održati na Hvaru, pokazalo se kako je riječ o netočnoj informaciji.

Zabunu je unijela objava na internetskim stranicama otok-hvar.hr, no nije riječ o službenoj stranici otoka Hvara, a sporna je objava naknadno izmijenjena. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne" Ilustracija velik porast, slabo prijavljivanje Gdje je nestao COVID? Brojke u tjedan dana dvaput veće: "Teško je procijeniti koliko ljudi prijavljuju i koliko je to realno"

Iz Turističke zajednice Jelse poručuju kako će se procesija održati u skladu s epidemiološkim mjerama.

"Procesija se ne odgađa, već će se održati sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama. U procesiji je za sada dopušteno 50 sudionika a o osobama koje mogu sudjelovati odlučuje križonoša. Aktualne informacije nalaze se na internetskim stranicama TZ-a Jelsa. Informacije koje su danas izišle u medijima potpuno su netočne i ne znamo odakle su", kazala je za DNEVNIK.hr Marija Marjan, direktorica TZ-a Općine Jelsa.

Podsjetimo, prošle godine u vrijeme strogog lockdowna Stožer je odlučio napraviti iznimku i dopustiti vjersku procesiju, što je izazvalo brojne reakcije u javnosti.

Inače, tradicija procesije Za križen održava se na otoku oko 500 godina, a prvi pisani dokument koji spominje procesiju datira još iz 1658. g. Procesija je uvrštena reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene