Obavijesti Video Pretražite Navigacija
samo 15 sudionika

Krenula procesija "Za križen" na otoku Hvaru, lokalni stožer i policija nadgledat će je svih 25 km

Procesiju, za koju je dozvoljeno samo 15 sudionika, nadgledat će policija i lokalni Stožer civlne zaštite sve do 7 sati u petak ujutro.

Procesija "Za križen" koja se na središnjem dijelu otoka Hvara održava na Veliki četvrtak već više od 500 godina započela je u 22 sata. Procesiju, za koju je dozvoljeno samo 15 sudionika, nadgledat će policija i lokalni Stožer civilne zaštite sve do 7 sati u petak ujutro kada će se vratiti u mjesto iz kojeg je krenula.

Pročitajte i ovo Procesija Za križen 25 km Tradicija od 500 godina: Na Hvaru krenula procesija "Za križen" Slika nije dostupna Čuvari običaja Stoljetna tradicija: Hvarani probdjeli noć u procesiji 'Za križen'

"Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja" kazao je u Dnevniku Nove TV Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog kriznog stožera. Objasnio je kako su za ovaj događaj izdali detaljne upute u skladu s epidemiološkom slikom na Hvaru kako bi se tradicija ipak mogla održati.

Procesija se tijekom cijele večeri može gledati putem live-streama s jelšanske pjace na linku. Jelšanski križonoša je ove godine Ivica Gamulin, u Svirčima križ nosi Andro Balić, Mateo Bratanić u Vrbanju, Roman Radonić u Pitvama, Prošper Grgičević u Vrisniku, a Dinko Damjanić je križonoša u Vrboskoj.

U noći na Veliki petak "Za križen" se ide iz šest mjesta na središnjem dijelu Hvara - Jelse, Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja i Vrboske. Na čelu procesije je križonoša, a ove godine uz njega je tek nekoliko sudionika tradicionalne pratnje. Tijekom osam sati procesija prođe oko 25 kilometara te staje u svakoj crkvi u spomenutim mjestima. Najposebnija je procesija koja kreće iz Jelse jer se križonoša nakon cjelonoćnog puta s križem zatrči preko jelšanske pjace.

Iznimna je po svom trajanju, ali i pjevanjima koja su specifična za svaku bratovštinu. Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća koji u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Godine 2009. tradicija procesije "Za križen" upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene