Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve službe na terenu

Proglašene izvanredne mjere obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici, bujične poplave prijete Rijeci i Primorju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snažno rastu vodostaji svih karlovačkih rijeka, kao i vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici. Iz korita su se najprije izlile manje rijeke. Na rijeci Sunji proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a od jutra se podižu zečji nasipi.

Nabujala rijeka Korana odsjekla je istoimeno selo u općini Rakovica.

Pročitajte i ovo Odron stijene u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Dnevnik.hr) Stanje alarmantno Drama u Hrvatskoj Kostajnici, Plenković: "Kuće i ceste nestale su kao u filmu..." Poplava u Hrvatskoj Kostajnici (Foto: Sanja Vištica) Vodeni val očekuje se u noći Poplavljena područja obišao i premijer, Hrvatska Kostajnica u strahu: "Ako voda nastavi nadirati, ovo će biti grad presječen napola"

U selu je desetak kuća u kojoj su mještani, obilaze ih vatrogasci. Poplavljeni su i mostovi u selu pa su neki mještani izolirani od ostatka sela.

Na teren su izašli i vatrogasci kako bi izvukli turiste iz obližnjeg naselja, javlja Facebook stranica Općina Rakovica News. Turisti su tijekom dana uspjeli napustiti to područje.

Ivan Pejković, zapovjednik postrojbe JVP Plitvička jezera rekao je za DNEVNIK.hr kako je u selu Korana ostalo, po njegovoj procjeni, još 9 ljudi.

"Vatrogasci su i dalje na terenu, dežuraju i osiguravaju područje", rekao je.
 

 

Karlovačko područje vrhunac vodenog vala očekuje u utorak prijepodne

Prema prognozama Hrvatskih voda, u utorak prijepodne očekuje se vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome traje punjenje vreća pijeskom, djelatnici Hrvatskih voda zatvaraju otvore na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja, a članovi stožera svih interventnih službi u kontinuiranoj su komunikaciji međusobno i s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Sutra će operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanja rijeke Kupe na prometnicu D 36.

Stožer poručuje građanima da je stanje na terenu pod kontrolom i da će obavještavati javnost o svim protupoplavnim aktivnostima.

Prema večerašnjim podacima Glavnog centra obrane od poplava vodostaj Kupe uzvodno od Karlovca, u Kamanju, u stagnaciji je s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, no u rasponu od srednje niskih do visokih voda.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, „zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka, te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama.

U Hrvatskoj Kostajnici na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, grad se brani box barijerama

Vodostaj Une u 22 sata iznosio je 371 centimetar, te su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava. Ljudi se ne predaju i dalje se grade box barijere koje će braniti Hrvatsku Kostajnicu.

Prvi čovjek Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako je vodostaj Une u 19 sati iznosio 355 centimetara i da će kod vodostaja od 370 uvesti izvanredne mjere obrane od poplava.

Na pitanje je li se moglo ranije početi sa postavljanjem box barijera, Čavlović odgovara kako su već jučer počeli s pripremama za obranu od poplava.

"Mi smo još jučer u 19 sati dogovarali s gradonačelnikom što činiti, a radovi se izvode od 6 sati ujutro, kada su krenuli prvi kamioni. Dobar dio dotoka vode dolazi iz BIH i rijeke Sane. Model ukazuje da ovdje možemo očekivati premašivanje vodostaja od 450 centimetara, čak do plus 500.

Po prvi puta štitimo Hrvatsku Kostajnicu i sa vodne Unske strane. Primjenjujemo model iz Karlovca, štitimo grad s box barijerama- to se do sada nije radilo. Radovi će trajati cijelu noć. Dogovorili smo i pomoć vatrogasaca", rekao je.

Čavlović otkriva kako za sada ne misle tražiti pomoć vojske i da će sve učiniti sami- što mogu. Upozorava kako se vrh vodnog vala očekuje u idućih 24 sata, do 48 sati i najtežu obranu na ovom području.

Za područje Jasenovca također je najavio izvanredne mjere obrane od poplava.

"Nezapamćeno za svibanj"

U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetara, što je granica za uvođenje redovnih mjera, a s obzirom na nove oborine očekuje se daljnji porast vodostaja.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno prošle kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan upozorava kako je rijeka Una stigla tik uz nasip.

"Prošle godine je izmjereno 464 centimetara, a sada možemo očekivati još veći vodostaj nego što smo gledali ranije. Sada imamo redovne mjere obrane od poplava, za sada još niti jedan objekat nije pod vodom i nije ugrožen, sve je pod kotrolom, no građanima savjetujemo da počnu dizati svoj namještaj, da se opskrbe vodom i namirnicama koje su dugotrajne, ako ostanemo odsječeni na nekoliko sati, jer se sutra očekuje prvi vodni val iz BIH", upozorava gradonačelnik.

Bišćan ističe kako je ovo nezapamćeno da vodostaj u svibnju raste desetak centimetara svakog sata. Napominje kako prognoza ne ide na ruku stanovnicima Hrvatske Kostajnice, no dobra vijest je da primjerice u Slavoniji nema padalina.

Zamućenje vode i upozorenje građanima, gradonačelnik obećao trajno rješenje problema s poplavama-najavljuje gradnju obalne utvrde

Stanovnici Hrvatske Kostajnice za poplave ne krive prirodu i klimatske promjene, već konkretan ljudski rad i nerad.

"Jedan pravi pljusak gore u Šamarici i Sunja je tu za čas posla", napominje Ivica Kozarić, zamjenik načelnika Sunje, dok Nikola Jantlić iz Hrvatske Kostajnice upozorava kako se svake godine susreću s istim problemom.

"Svake godine ista stvar, stalno se ponavlja ista priča, umjesto da se nađe neko trajno riješenje".

Zlatko Šetušić iz Hrvatske Kostajnice kaže kako im prijetnja stiže iz BIH. "Ako to ne stane gore, sad tek od Bosne dolazi, Sana se diže, a korito se ne čisti."

Gradonačelnik Bišćan obećava da rješenje za probleme s polavama stiže uskoro. "U procesu smo građevinske dozvole za obalnu utvrdu duž cijele ulice Nine Marakovića i Kavrlje, tako da kad to napravimo, riješit ćemo sve probleme i nadamo se da nećemo više imat ovakvih događaja", obećava.

Kostajnički Stožer Civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja, te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina, iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari, kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela, te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati u Hrvatskoj Kostajnici održana je izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Zbog visokog vodostaja Sunje proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

Na nekim mjestima došlo je do izlijevanja rijeke Mirne i Pazinčice te rijeke Dobre.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije, upozoravaju Hrvatske vode.

(MT/Hina)

Aktualno Jak vjetar i dalje puše u Zagrebu, najjači udar – čak 101 km/h. Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Jak vjetar i dalje puše u Zagrebu, najjači udar – čak 101 km/h. Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene