Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBJEGAVAJTE OVE KVARTOVE

Jak vjetar i dalje puše u Zagrebu, najjači udar – čak 101 km/h. Vatrogasci imaju važno upozorenje za građane

Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec)
Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Facebook/Ana Dutkovi? Habajec
Aktualno Galerija Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Rijeka Gradna u Samoboru (Foto: Facebook/Ana Dutković Habajec) Foto: Facebook/Ana Dutkovi? Habajec Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš i Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Jako olujno nevrijeme poharalo je Zagreb i uzrokovalo brojna oštećenja na zgradama i prometnicama. Uslijed nevremena ozlijeđeno je najmanje šestero ljudi. Udari olujnog vjetra odlomili su i ploče na fasadi zgrade KBC Zagreb – Rebro.

U Zagrebu i dalje puše jak sjeverni vjetar. Brojni vatrogasci koji saniraju štetu i u ponedjeljak tijekom noći imat će pune ruke posla. Dosad su intervenirali na više od 800 lokacija. Najveći broj intervencija odnosi se na polomljena i iščupana stabla pa se građani upozoravaju da do slabljenja vjetra izbjegavaju šume i parkove.

Pročitajte i ovo Prosvjed ispred rasadnika Zrinjevca - 1 Nije bio rado viđen gost Incident na prosvjedu, Zagrepčani potjerali bivšeg čelnika oporbe: "Imat ćeš svoju presicu, ajde makni se" Ilustracija Nema službene potvrde Novo podrhtavanje tla uznemirilo Zagrepčane, stigle stotine komentara: "Čulo se, a i protreslo"

Iako su građani bili na oprezu, pet osoba prijavilo je ozljede. Da je za unutrašnjost riječ o uistinu jakom vjetru, svjedoči i najjači udar zabilježen u Zagrebu, brzine čak 101 kilometar na sat. Prema najavama naše meteorologinje Ane Bago Tomac, jak vjetar puhat će do sredine sutrašnjeg dana, nakon čega će postupno slabjeti, a nove probleme stvarat će obilna kiša.

Pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić rekao je kako je prioritet tijekom današnjeg dana bilo čišćenje prometnica, kako bi se promet neometano odvijao te da je u tijeku još 30-ak intervencija uslijed nevremena koje je poharalo Zagreb. 

Istaknuo je kako su vatrogasci intervenirali i kod odnesenih krovova koji, kako kaže, nisu bila izgrađeni po pravilima struke. Kalinić tvrdi da će zbog toga posla imati Državna građevinska inspekcija, no za njih je rekao da popodne ne rade, a da se ujutro ne javljaju na telefon. Najavio je da službe sada počinju s čišćenjem parkova i lišća.

Kalinić ne vidi elemenata za proglašenje elementarne nepogode. Ne može ni približno reći o materijalnoj šteti uslijed nevremena.

"Procjena štete radit će se nakon što završi cijela priča. Štetu će sanirati osiguravajuće kuće, za onoga tko je osiguran. Osim ako bude proglašena elementarna nepogoda, no ja ne vidim elemenata da bi se proglasila elementarna nepogoda. Oni koji su osigurani, ti će moći naplatiti svoju imovinu, oni koji nisu, nažalost, to neće moći", smatra Kalinić.

Bandić: Zasad ne razmišljamo o proglašenju elementarne nepogode

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je u ponedjeljak popodne da su gradske službe imale više od 700 intervencija te da Grad za sada ne razmišlja o proglašenju elementarne nepogode zbog olujnog nevremena u Zagrebu.

"Zagrebačke službe reagirale su na vrijeme. Jutros smo imali koordinaciju u pozivnom centru i pozivam građane na strpljenje te osobe starije dobi, trudnice, majke s djecom i djecu da što manje izlaze po ovom vremenu dok se stvari ne smire", rekao je gradonačelnik na konferenciji za medije.

Za dojave o poteškoćama uzrokovanima vremenskim neprilikama koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu otvorena je besplatna linija 0800 818 919. Do sada su gradske službe imale više od 700 intervencija, a bilo je i ozlijeđenih. Pet osoba imalo je lakše ozljede i puštene su iz zagrebačke Klinike za traumatologiju, dok jedna starija žena čeka na operaciju bedrene kosti, izvijestio je Bandić nakon što je posjetio ozlijeđene.

Udari olujnog vjetra odlomili ploče na fasadi zgrade KBC Zagreb – Rebro

Na južnoj strani, iznad ulaza Hitne pomoći, s glavne zgrade KBC-a Zagreb na Rebru zbog olujnog se nevremena odvojio i pao veliki komad fasade i izolacije. Nema dojava o ozlijeđenima.

U protekla 24 sata, uslijed nevremena ozlijeđeno je više ljudi, među kojima i jedan vatrogasac. Na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju, koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju, koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede, navodi se u priopćenju policije.

Prilikom intervencije u Gajnicama lakše je ozlijeđen jedan vatrogasac DVD-a Šestine.

Dejana Martinić, voditeljica smjene Hitne pomoći, potvrdila je kako su primili osobe koje su imale ozljede nastale uslijed nevremena: "Ozljede koje su nastale ili od grana, ili od štandova, ili je crijep padao, takve su bile ozljede. Imali smo jedino jednu teže ozlijeđenu osobu, koja je ozlijeđena uslijed pada štanda."

"S ozbirom na vremenske prilike, odnosno neprilike, cijeli dan i cijelu noć bit ćemo u punoj pripravnosti", rekao je Mario Benković iz JVP-a Grada Zagreba.

Tijekom protekla 24 sata na području Zagreba evidentirano je više materijalnih oštećenja uslijed pada stabala u gradu. Uslijed nevremena nastradali su i brojni automobili.

DHMZ objavio posebno priopćenje

Državni hidrometeorološki zavod oglasio se priopćenjem povodom jakog nevremena koje je zahvatilo Zagreb, ali i ostatak Hrvatske.

"Izrazito nepovoljne vremenske prilike zahvatile su u nedjelju i ponedjeljak veći dio Hrvatske. Obilna kiša te jak i olujan sjeverni vjetar, bura i jugo najjače su pogodili sjeverni Jadran te gorsku i središnju Hrvatsku.

Jak i olujan vjetar lomio je grane drveća, rušio stabla i stvarao štete na objektima. Ponegdje je bilo prekida u prometu te prekida opskrbe električnom energijom, a prilično jako pogođen je i glavni grad. Obilna kiša mjestimice je uzrokovala bujične poplave u Istri, a naglo su počeli rasti vodostaji rijeka, osobito slivova Kupe i Une.

Nepovoljno vrijeme posljedica je snažne ciklone sa središtem iznad južne Italije i jake anticikone nad sjeverozapadnom Europom. Između ta dva sustava nastale su velike razlike u tlaku zraka uz pritjecanje hladnog zraka sa sjevera, dok ciklona nad Hrvatsku, osobito Jadran i Dinaride donosi s juga veliku količinu vlage", priopćili su iz DHMZ-a.

Upozorenje Hrvatskih šuma

Hrvatske šume također su izdale priopćenje uslijed jakog nevremena.

"Zbog jakog vjetra noćas i jutros zabilježeno je padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma, stoga molimo građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca i Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume i parkova u svim dijelovima Hrvatske gdje puše olujni vjetar. Čim to okolnosti budu dopuštale, Hrvatske šume pristupit će sanaciji", navode Hrvatske šume u priopćenju.

Nakon vjetra, obilne kiše

Iako je vrhunac udara vjetra već iza nas, olujni intenzitet s udarima i do 100 km na sat potrajat će još do utorka ujutro, potvrdila je za DNEVNIK.hr Ana Bago Tomac, meteorologinja Dnevnika Nove TV.

Slabljenje vjetra očekuje se tek u utorak tijekom jutra, a najveći bi problem u utorak i u srijedu mogle stvarati velike količine kiše, koja će tek jačati. Manje količine kiše očekuju se tek u srijedu poslijepodne.

I dok kontinentom haraju sjeverni i sjeveroistočni vjetar, od Kvarnera pa negdje do Splita probleme stvara orkanska bura. Za razliku od vjetra na kontinentu, bura će početi slabjeti tek od srijede ujutro. Sve do tada mogu se očekivati olujni i orkanski udari. Na donjem dijelu Jadrana puše olujno jugo, koje bi trebalo oslabjeti već noćas.

Stabilizacija vremena očekuje se tek krajem tjedna, do kada će na kontinentu padati veće količine, a na jugu zemlje manje količine kiše.

Sunca nećemo puno vidjeti, ako se i pojavi nakratko, što je moguće u nekim dijelovima zemlje, brzo će nestati, a u utorak se u gorju očekuje i snijeg. Sva upozorenja i dalje su na snazi.

"Opreza nam sada stvarno treba'', kaže Ana Bago Tomac.

Centar 112: U Zagrebu od 11 do 15 sati 89 poziva građana

Šef područnog ureda civilne zaštite grada Zagreba Damir Pilčik potvrdio je da su do sada imali više od 2000 poziva građana i 500-tinjak intervencija.

"Današnji dan i noć bili su zahtjevni. Službe su na terenu, čisti se po cijelom gradu, no nevolja ne dolazi sama, pa tako uz probleme s vjetrom i srušenim drvećem imamo i određene probleme s porastom voda na području Samobora", rekao je.

Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je u ponedjeljak od 11 do 15 sati 89 poziva građana zbog pada stabala i oštećenja krovišta zbog vremenskih neprilika, a ranije je izdano upozorenje da su u Zagrebu mogući udari vjetra jačine od 65 do 120 km/h.

"Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 51 poziv građana u kojima prijavljuju pad stabla na kolnik ili drugu javnu površinu, 29 poziva za pomoć jer im je vjetar otrgnuo dio krovišta i devet poziva u kojima je prijavljen pad stabla na automobil", stoji u popodnevnom MUP-ovu izvješću o stanju na terenu.

MUP je također upozorio građane da zbog jakog vjetra bez potrebe ne izlaze na otvoreno i da koriste javni prijevoz.

Ranije je na koordinacijskom sastanku gradskih službi proglašen prvi stupanj pripravnosti, a iz Grada Zagreba poručili su da je na terenu osam tisuća vatrogasaca koji saniraju nastalu štetu te da su službe na terenu 24 sata.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je da se ovakvo nevrijeme u Zagrebu ne pamti u posljednjih 45 godina.

Kašnjenja na posao

Mnogi su građani zbog nevremena danas kasnili na posao.

 "Kaos, kaos po cijelom gradu. Drveće, policija, hitna, ne znam kaj bi vam drugo rekla", poručuje Ivana, dok Nedžat ne pamti da je Zagreb ikada doživio ovakvo nevrijeme. "60 godina smo ovdje u Zagrebu, nikad ovakav vjetar nije bio", napominje.

"Katastrofa. Žao mi je ljudi kojima se ovakvo što dogodilo", poručuje Boris. (MT/Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene