Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vandalizam uoči uređenja

Incident u Šibeniku: Nacistički i ustaški grafiti osvanuli na spomeniku antifašistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacistički i ustaški grafiti osvanuli su u u subotu na kamenim obilježjima u šibenskom Spomen parku strijeljanim antifašistima u Drugom svjetskom ratu.

Detalje uređenja tog parka predstavio je u subotu ujutro Zoran Restović, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije.

Pročitajte i ovo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan" Pernar privedn u Šibeniku novi cirkus Pernar opet priveden, ovaj put u drugom gradu: Oglasila se i policija

Na spomenicima pogubljenim antifaštistima našarani su nacistički i fašistički simboli, kukasti križevi našarani naopako te ustaška slova 'U', a centralni spomenik žrtvama fašističkog terora nagrđen je porukom 'Ovo je za Madrid', u koju je uklopljen anarhistički simbol, slovo 'A' u krugu. (U Madridu su nedavno grobnice ustaškog poglavnika Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića i njegove obitelji išarane komunističkim simbolima.)

Incident je dojavljen Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. U Spomen parku je jutros predsjednik šibenskih antifašista predstavio projekt i planove uređenja donedavno zapuštenog spomen parka kipara Koste Angeli Radovanija i arhitekta Zdenka Kolacija, otvorenog 1962. godine. Vrijednost radova iznosi oko dva milijuna kuna, a šibenska gradska poduzeća ovog su tjedna započela s uređenjem zelenih površina i pristupnih putova.

Unutar prostora koji će biti zaštićen i zatvoren, bit će više tematskih cjelina, a uglavnom će se obnavljati novcem donatora i kroz crowdfunding kampanju. Namjera je da u kolovozu 2020. godine preuređeni spomen park bude otvoren. Ideja šibenskih antifašitsta je da to bude uz nastup Manu Chaoa, glazbenika poznatog po antifašističkom aktivizmu. (Hina)

Aktualno Zbog poštivanja zakona: Liječnicima gotovo svakodnevno prijete pacijenti ili njihovi odvjetnici +0 Puška i stetoskop/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Zbog poštivanja zakona: Liječnicima gotovo svakodnevno prijete pacijenti ili njihovi odvjetnici 1/1 >>

Aktualno "Bio nam je to veliki šok": Trajekt naletio na ogromnog kita, ozlijeđeni deseci ljudi, od kojih je petero u teškom stanju Japan, ilustracija (Foto: AFP) Japan, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Grbavi kit, ilustracija (Foto: AFP) Svijet "Bio nam je to veliki šok": Trajekt naletio na ogromnog kita, ozlijeđeni deseci ljudi, od kojih je petero u teškom stanju 1/2 >>

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene