Ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Riječki su maturanti u središtu grada tradicionalno bučno i uz polijevanje vodom i posipanje brašnom obilježili zadnji dan svoga srednješkolskog obrazovanja, a po policijskom izvješću nije bilo ozbiljnijih izgreda, osim prijavljenoga ispisivanja grafita s ustaškim simbolima po Spomeniku oslobođenja Rijeke na Delti.


Maturanti su preplavili ulice, trgove i parkove središta grada u raznobojnim majicama koje su ubrzo bile prekrivene brašnom, ali i razbijenim jajima. Međusobno su se polijevali vodom, pjevali i radosno proslavljali kraj škole. U Rijeci nema organizirane zajedničke fešte za maturante pa se zabava nastavlja u manjim skupinama po Rijeci i okolici, često u iznajmljenim kućama za ovu prigodu.

Vezani članci Marko Filipović Obersnelov zamjenik ide na izbore: Marko Filipović kandidirat će se za gradonačelnika Rijeke Humanitarni maturanti počastili Riječane (Foto: Dnevnik.hr) Umjesto norijade – humanitarna akcija: Riječki maturanti mogu poslužiti kao dobar primjer cijeloj Hrvatskoj

Ovoga puta nisu prijavljena oštećenja na autobusima niti gradskoj komunalnoj opremi. No, policiji je dojavljeno o ispisivanju ustaških simbola na Spomenik oslobođenja Rijeke, a počinitelji nisu za sad utvrđeni. Nadležne službe odmah po dojavi su uklonile grafit.

Priopćenjem je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrije osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima. "Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih "ludosti" i "neznanja" da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti", istaknuo je Obersnel. (Hina)