Liječnici obiteljske medicine tvrde da, zbog donošenja Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, gotovo svakodnevno primaju prijetnje, a nerijetko trpe i verbalne napade vlastitih pacijenata. MUP-a najavljuje da će se taj problem uskoro riješiti.

Galerija +0 Puška i stetoskop/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Zbog obavijesti policiji da pacijentu treba oduzeti oružje, doktorica Ljiljana Ćenan imala je neugodnih iskustava. Osim verbalnih prepirki s pacijentima u ordinaciji, prijetnje često dolaze i s drugih strana.

Vezani članci Ilustracija Objavljeni detalji: Obiteljski liječnici dobili upute za brzo antigensko testiranje, poznat i datum početka Dalibor Špadina i liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Liječnici bijesni na Vladu, ne žele glumiti policajce i poručuju: Polovica vozača u Hrvatskoj mogla bi u nekom trenutku ostati bez vozačke

"Prijetnje od strane odvjetnika i odvjetničkih ureda. Prijete da će se poduzeti određene akcije protiv doktora koji se pridržavaju zakona", ispričala je dr. Ćenan.

Na brojne pritiske, ali i nelogičnosti novog Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, upozorava Koordinacija hrvatskih obiteljskih liječnika (KoHOM). Zbog toga traže dodatan pravilnik.

"Da liječnici obiteljske medicine znaju koje dijagnoze točno trebaju prijavljiati MUP-u, a po sadašnjoj definiciji možete prijaviti skoro sve, pa i običnu prehladu jer i to je promjena zdravstvenog stanja", rekla je Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

O dozvolama više od 100.000 vlasnika oružja do daljnjega odlučuju obiteljski liječnici

Iz MUP-a uvjeravaju kako bi uskoro trebali biti doneseni i novi pravilnici koji bi trebali olakšali rad liječnika. No, zakon se ne planira mijenjati.

"Izmjene zakona nisu planirane, ali ćemo osluškivati svaki razuman prijedlog. Ako smo nešto krivo procijenili, uvijek smo otvoreni za razgovor", rekao je Žarko Katić, državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova.

Na brojne probleme liječnika upozorava i prvi čovjek liječničke komore.

"Povećava administraciju, izlaže ih novim mogućnostima sankcioniranja i odvraća mlade kolege od interesa za obiteljsku medicinu", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Dr. Azra Hursudić Radulović, predsjednica Hrvatskog društva medicine rada, ističe da procjenu o oduzimanju oružja ne bi trebao donositi samo jedan obiteljski liječnik.

"Mi imamo ekipu. Dakle, imamo psihologa, imamo psihijatra ili neuropsihijatra. Drugim riječima, ocjenu donosimo komisijski", rekla je dr. Hursudić Radulović.

No, do daljnjega će o sudbini dozvola više od 100 tisuća vlasnika oružja odlučivati liječnici obiteljske medicine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju