Obavijesti Video Pretražite Navigacija
37 milijuna eura

Još jedan domaći apsurd: Novca za Hrvatsku koliko hoćeš, a ne koristimo ga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki peti Hrvat hladnije je dane dočekao na rubu siromaštva, a u porastu je i broj korisnika pučkih kuhinja. Za njih je 30 tona mandarina osigurano iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Iako je europski novac dostupan za suzbijanje različitih oblika siromaštva, Hrvatska ga koristi nedovoljno.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?"

Da nije svakodnevnog obroka u Pučkoj kuhinji, Sanja bi teško mogla preživjeti. „Fala Bogu da pomogne sve to jer nemamo dovoljno za hranu. Režije su tu i onda svaka pomoć dobro dođe“, kaže Sanja Jurišić iz Zadra.

Više od 10.000 obroka podijeli se svaki dan u pučkim kuhinjama diljem Hrvatske. A obrok će u 34 ustanove sada biti potpuniji.

„U vrijeme kad su mandarine na tržnici 12 kuna, naši korisnici ovih dana će ih dobivati besplatno“, kaže Mirjana Tadić, Caritas Zadarske nadbiskupije.

Ministarstvo rada hranu je osiguralo sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. „Imamo do 2020. na raspolaganju gotovo 37 milijuna eura“, kaže Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava (HDZ).

Novac se ne koristi dovoljno

Iako je taj novac namijenjen smanjenju siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane, općine, gradovi, socijalne ustanove i udruge - ne koriste ga koliko bi mogli.

„Nismo zadovoljni time koliko se subjekata prijavljuje jer mišljenja smo da bi trebali biti daleko aktivniji“, kaže Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

A problema koje treba riješiti je mnogo. Prema procjenama, u Hrvatskoj je najmanje 1.000 beskućnika. Neslužbeno, mnogo više. „Bio je stečaj poduzeća i onda bilo je gotovo. Ostao sam na ulici“, kaže beskućnik Božo Šimić.

Spas od ulice Božo i Žan pronašli su u socijalnoj samoposluzi, gdje rade 5 sati na dan. „Dobijemo neki honorar, čisto džeparac, ono, da imamo za naše potrebe“, kaže Žan.

Prilika za rad i novi početak

S još nekoliko beskućnika Vili Vukić živi u kamp kućici i uzgaja povrće za pučku kuhinju. „Nisam besposlen, imam svoje obaveze i jednostavno nađem sebe u ovom poslu“, kaže Vili.

A to i jest najkorisnija pomoć potrebitima. Dati im priliku za rad i novi početak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene