Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće odustati od zarađenog novca

Država i Grad se naplatili, a njima ostavili - crkavicu: Radnice Kamenskog najavljuju tužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svoje pravo lice država je pokazala u slučaju isplate potraživanja radnicama bivše tvornice Kamensko. Nije se odrekla svojih potraživanja, odnosno poreza i doprinosa pa su radnicama ostali mizerni iznosi. Od zarađenog novca radnice ne odustaju i najavljuju tužbe.

Njihove šivaće mašine i danas rade, iako zarađene plaće neće dobiti. Radnice bivše tvornice Kamensko, okupljene u udrugu, kroz stečajni postupak ostale su bez većine onoga što im pripada.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

"Trebala sam prvo dobiti 92.000 kuna, pa su smanjili na 71.000, da bi u završnoj diobi bilo prikazano 10.970 i od toga sam jučer dobila 3500 kuna", zgrožena je bivša radnica Kamenskog Đurđa Grozaj.

Nakon 14 dražbi vrijednost Kamenskog je sa 74 pala na 24 milijuna kuna. Više od polovice otišlo je banci, koja je kao najveći vjerovnik u prvom redu naplate. Zatim se naplatila država kroz režije hladnog pogona i troškove stečaja. Zadnje su na red došle radnice, pa su umjesto 15,2 posto u brutu od ostatka novca, dobile znatno manje - jer je država dio uzela kroz poreze i neplaćene doprinose.

"Računali smo s kim imamo posla, ali baš da će to napraviti... To nismo ni u najcrnijem scenariju očekivali. Uzeo je porez 80 i nešto posto nekom, zavisi, valjda kako je tko bio simpatičan", kaže gđa. Grozaj.

Ministar financija Zdravko Marić radnice poziva na razgovor, ali ne objašnjava zašto je država pod svaku cijenu uzela svoj dio.

"Vidio sam samo iz objava da su nezadovoljne, što razumijem. Jedino što mogu reći vezano za onaj dio što se tiče Porezne uprave, znam da je tu bilo nekoliko apela da se država odrekne svojih potraživanja. Ali uz najbolju vjeru i namjeru i sigurno da ćemo biti maksimalno konstruktivni, ali tu se radi i o onom dijelu koje se ne tiče samo Ministarstva financija. Tu su i doprinosi za mirovinsko osiguranje", kazao je Marić.

Svojih potraživanja, objašnjava odvjetnik Karlo Novosel, država se mogla odreći vrlo jednostavno.

"S obzirom da se Stečajni zakon, kao i mnogi zakoni, mijenjao više od 10-ak puta u našoj novijoj povijesti, mislim da to ne bi trebao biti nikakav problem. Država se mogla odreći svojih potraživanja nastalih iz troškova stečaja. U tom slučaju bi ostalo više stečajne mase i u tom slučaju bi se mogli namiriti radnici u većem iznosu od onog u kojem su namireni", pojasnio je Novosel.

U prostorima bivše tvornice Kamensko danas sve stoji, a stečajni upravitelj Zdravko Mitak pred kamere ne želi. Kaže kako još uvijek nije uzeo niti kune kroz stečajni postupak, a potpunu dokumentaciju objavit će po njegovom okončanju.

Svoj dio zato je uzeo i Grad Zagreb, kroz neplaćene troškove komunalija. Iako je gradonačelnik Milan Bandić, koji je skupljao bodove kroz posjete radnicama, najavljivao suprotno.

Radnice i danas rade na "bandićki", "kitarovićki" i "josipovićki". Puno je političara u ovom pogonu ostavilo svoja obećanja. No, danas se ne oglašavaju.

"Poruka im je da malo gledaju na nas, na ljude koji su ostali bez posla. I da nam daju ono kaj smo zaradili. Ništa drugo ne tražimo, samo ono naše", rekla je bivša radnica Kamenskog Mirjana Horvat.

Po ono njihovo radnice su spremne ići sudskim putem, a ako zatreba, i na Europski sud za ljudska prava.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene