Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnja na upalu pluća

Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta"

Beba, stara ni dva mjeseca, preminula je u nedjelju na sam Uskrs, u domu Klasje u Osijeku. Osječka policija potvrdila je tu informaciju.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović kazala je da su složili događanja kronološkim redom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika potraga Drama u bolnici: Djevojka (18) otela bebu i pobjegla, vratila ju nakon dva sata Medicinska sestra ubijala bebe, ilustracija - 1 Na neonatalnom odjelu VIDEO/FOTO "Zla sam, ja sam ovo učinila": Medicinska sestra osuđena za ubojstvo sedam beba i pokušaj ubojstva njih još šest, otkriveni jezivi detalji

"3. ožujka 2021. CZSS zaprimio je obavijest Zavoda za neonatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Osijek o nedonoščetu koje je rođeno nakon komplicirane trudnoće zbog dijabetesa majke", rekla je.

"Majka je tijekom trudnoće u više navrata hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Konzultirani su prihijatar i socijalni radnik zbog nesuradnje majke tijekom trudnoće. Procijenjeno je da je majka tijekom trudnoće direktno ugrozila život i zdravlje svojeg djeteta. U sklopu osnovne bolesti razvila je i konvulzije", rekla je Kaurinović.

"Prisutno je bilo i oštećenje mozga zbog krvarenja prvog odnosno drugog stupnja. Dijete je rođeno kao neurorizično s višestrukim dijagnozama. Procijenjeno je da roditelji nisu trenutno u mogućnosti zadovoljiti sve zdravstvene potrebe djeteta te su svojim ponašanjem doveli u opasnost i sebe i dijete", dodala je Kaurinović.

CZSS izrekao žurnu mjeru izdvajanja djeteta

CZSS je roditeljima izrekao mjeru žurnog izdvajanja i smještanja djeteta u Centar Klasje. Općinski sud je donio rješenje o premještanju djeteta u Centra za pružanje usluga u zajednici - Klasje na 30 dana, počevši od 12. ožujka ove godine.

Centar za socijalnu skrb stalno i kontinuirano, uz manje prekide provodi mjere kontrole odgoja ostale djece u obitelji.

"Vezano uz ostalu djecu u obitelji, jedno je upućeno na promatranje. Jedno je dijete upućene na timsku procjenu zbog iskazanih poteškoća u dijelu poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Za dvoje djece je upućen zahtjev za dnevnim boravkom u Centru Klasje. Trebao bi započeti 12. travnja", rekla je Kaurinović.

CZSS kontaktirala osječka bolnica

Navodi da je CZSS kontaktirala osječka bolnica zbog visokorizične trudnoće i djeteta.

"Kontaktirali su nas zbog majke, njezina stanja i visokorizične trudnoće. Njima su bili poznati problemi, zdravstveno stanje majke i njezino ponašanje tijekom trudnoće. Kad je dijete bilo po procjeni, po mišljenju stručnjaka za otpust, mi smo morali reagirati i odlučiti hoće li dijete biti otpušteno roditeljima ili na neki drugi smještaj. Mi smo procijenili da je za dijete sigurniji smještaj u ustanovi", rekla je Kaurinović.

"Nije bilo velikog otpora roditelja, koliko znam. Oni su dijete mogli posjećivati u Klasju. Nije bilo situacija, kako to nekad zna biti, da smo morali zvati policiju", rekla je Kaurinović.

Stoji iza odluke stručnog tima

Dodaje da stoji iza stručne procjene stručnog tima i odluke da se beba smjesti u ustanovu.

Na upit novinara koliko je sigurna da je odluka o oduzimanje djeteta bila prava, s obzirom na to da roditelji tvrde kako nije bilo za tim potrebe, navodi da je i dalje činjenica da majka nije surađivala tijekom trudnoće.

"Mjera je bila privremenog karaktera. Sud je donio odluku o 30 dana. Njezino produljenje bi ovisilo o razvoju djeteta", rekla je Kaurinović.

"Sama činjenica da majka tijekom trudnoće nije uzimala terapiju i nije surađivala govori za sebe. Kako mi možemo zaključiti da će nakon ove situacije i svih dijagnoza biti drugačije?", pitala je Kaurinović.

"To je tendenciozno"

Novinar navodi kako je majka kronični dijabetičar godinu dana i moguće je da liječnik nije odredio dobru terapiju, a da Centar za socijalnu skrb nije provjeravao majčino zdravlje s obiteljskim liječnikom.

"Zašto bi mi to provjeravali?", pitala je Kaurinović. Na pitanje novinara zašto su se u Centru rukovodili isključivo mišljenjem prsihijatra, odgovara: "To vi ne znate. I ne možete tvrditi. Ja ne želim da se ovdje s vama svađam. To je tendenciozno i ne možete tako tvrditi".

Ponavlja da stoji iza odluke stručnog tima Centra i da je majka bila u sustavu cijelo vrijeme, kroz niz godina.

"Obitelj je u dugogodišnjem tretmanu i dugogodišnjem praćenju", istaknula je Kaurinović.

Radnica uočila da dijete ne reagira

Ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici - Klasje, Miranda Glavaš-Kul kazala je kako je dvomjesečna beba preminula u nedjelju rano ujutro.

"Radnica, medicinska sestra, je tijekom noći uočila da dijete ne reagira na podražaje. Krenula je sa svim nužnim radnjama, pozvana je hitna pomoć. Djelatnice su počele s reanimacijom, no stanje djeteta je ostalo nepromijenjeno. Pozvani su policija i Županijsko državno odvjetništvo", rekla je Glavaš-Kul.

"Dijete je uredno napredovalo, uredno je hranjeno", dodala je Glavaš-Kul.

Navodi da je beba u četiri navrata vožena u bolnicu. "Na sve zdravstvene preglede bili su pozvani i roditelji. Prisustvovali su jednom od četiri pregleda, za ostale su se ispričali", dodala je Glavaš-Kul.

Navodi da informaciju o uzroku smrti djeteta ima iz medija.

Dijete nije imalo temperaturu

"Po pravilima struke popunjavaju se određeni obrasci. Prema dostupnim informacijama, dijete nije imalo temperaturu. Temperatura se mjeri ujutro i navečer. Respiratorinih smetnji nije imalo", rekla je.

"Dvije su stručne osobe bile tamo tijekom jutra, dvije popodne i jedna u noći. Odgovorno tvrdim da i na najmanju situaciju reagiramo i zovemo nadležnog pedijatra, uvijek. Posebno ne bismo zanemarili ovako visokorizično dijete, uredno je hranjeno. Ništa nije ukazivalo na ovu situaciju", objasnila je Glavaš-Kul.

"Dijete je bilo pod terapijom koju je svakodnevno dobivalo. Trebalo je početi s vježbanjem jer je neurorizično, jedna od kolegica je završila kratku edukaciju kako bi krenulo s tim", rekla je Glavaš-Kul.

Za upalu pluća navodi da je dijete rođeno dva mjeseca ranije pa je pitanje koliko su pluća razvijena.

"Nisam stručna, ali pitanje je koliko je dijete uspjelo razviti reakciju na bolest, pitanje je i bi li dobilo temperaturu. Sve smo iščitavali i gledali, uvijek se provjeravaju detalji. Odgovoran čovjek kad ima vlastito dijete reagira odmah, kad imate tuđe - reagirate triput", rekla je Glavaš-Kul.

Navodi da je djelatnica Centra Klasje koja je pronašla dijete bez reakcije medicinska sestra s trideset godina radnog staža.

"Njoj nije dijete s ljuljačke palo do sada, ona je u šoku", dodala je.

"Posebice je bilo teško kad su se djeca počela buditi. Idu prema darovima, mašu policajcima, a mi smo oplakivali ovo dijete", rekla je Glavaš-Kul.

Centar za socijalnu skrb iz Osijeka u veljači je dijete oduzelo roditeljima i predalo ga na skrb u dom. Dijete je rođeno prerano, a nakon što je mjesec dana bilo u osječkoj bolnici, prebačeno je u dom.

Majka je navodno imala dijabetes, a Centar je odlučio da se dijete izdvoji jer majka navodno nije uredno vodila terapiju, a izašla je iz bolnice na vlastitu odgovornost što roditelji objašnjavaju brigom o još šestero djece koje imaju.

Obdukcija djeteta napravljena je u utorak u poslijepodnevnim satima, a rezultati ukazuju na sumnju da je dijete umrlo od upale pluća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene