Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Zar ne možeš podnijeti šalu?"

Bivša ministrica o seksualnom napastovanju u parlamentu: "Sjedila sam, a onda sam osjetila..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Bivša australska ministrica Karen Andrews kaže kako je bila žrtva opetovanog napastovanja u donjem domu australskog parlamenta.

"Samo sam sjedila i gledala svoja posla kad bih osjetila dah na vratu", kazala je bivša australska ministrica Karen Andrews.

"Ako bih postavila pitanje, dobila bih odgovor pun seksualnih insinuacija", dodala je Andrews koja kaže da je takvo ponašanje doživljavala od jednog kolege kojeg nije željela imenovati.

Andrews, koja je bila jedna od najviših dužnosnica u vladi Scotta Morrisona, požalila se na takvo ponašanje, ali naišla bi na komentare poput: "Zar ne možeš podnijeti šalu?", zbog čega bi često prešutjela što proživljava, prenosi BBC.

Ilustracija Karen Andrews (Foto: Afp)

Bivša ministrica najavila je kako će se povući iz politike 2025. godine uoči idućih izbora u Australiji, a u više navrata upozoravala je na neprimjereno ponašanje i zlostavljanje u parlamentu.

Prije političke karijere Andrews je radila kao mehaničkarka tako da je cijeli radni vijek provela u industrijama kojima dominiraju muškarci, no dodaje kako je tek u visokoj politici osjetila spolnu diskriminaciju.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un stigao u Rusiju Geopolitička preslagivanja FOTO/VIDEO Kim Jong Un stigao u Rusiju: Putin održao govor o oružju

"Tek u politici osjetila sam što znači boriti se za nešto samo zato što si žena", kazala je za ABC, prenosi BBC.

Već nekoliko godina australsku javnost brine sigurnost žena koje rade u vladi. Početkom godine australski paralament suočio se s optužbama o seksualnom zlostavljanju nakon što su dvije zastupnice svjedočile kako ih je u više navrata zlostavljao senator David Van. On je optužbe odbacio. Iako je nakon toga napustio Liberalnu stranku, kojoj pripada i Andrews, nastavio je biti članom parlamenta.

Pročitajte i ovo Davor Filipović O detaljima sutra nakon Vlade Filipović nakon razgovora s trgovcima: "Svi su pristali na snižavanje cijena, neki već od petka"

Ranije, 2021. godine, bivša članica kabineta Liberalne stranke Brittany Higgins kazala je kako je 2019. godine silovana nekoliko metara od ureda premijera.

Nakon tih optužbi provedena je neovisna procjena koja je utvrdila kako je svaka treća osoba u australskom parlamentu žrtva seksualnog napastovanja ili zlostavljanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene