Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Geopolitička preslagivanja

FOTO/VIDEO Kim Jong Un stigao u Rusiju: Putin održao govor o oružju

Aktualno Galerija Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un i Vladimir Putin Foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS Kim Jong Un stigao u Rusiju Kim Jong Un stigao u Rusiju Foto: Reuters Kim Jong Un u Rusiji - 1 Kim Jong Un u Rusiji - 1 Foto: Afp Kim Jong Un u Rusiji - 2 Kim Jong Un u Rusiji - 2 Foto: Afp +1 Kim Jong Un u Rusiji - 3 Galerija 1/6 >>
Rusiju i Sjevernu Koreju ne zanimaju izjave Sjedinjenih Država, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ruskim agencijama u utorak, komentirajući upozorenja Washingtona o prodaji sjevernokorejskoga oružja Rusiji uoči dolaska Kim Jong Una.

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je u utorak ujutro na gospodarskom forumu u Vladivostoku, javlja ruska državna medijska agencija Tass. Rekao je da Rusija razvija "lasersko, ultrazvučno i radiofrekventno oružje", piše BBC.

Kim Jong Un, izvijestila je novinska agencija Reuters, jutros je napustio svoj vlak kako bi se sastao s ruskim predstavnicima. Dočekan je na graničnoj postaji. 

Snimku dolaska objavio je objavio novinar iz Kremlja, a na snimci se jasno vidi kako ruski dužnosnici pozdravljaju sjevernokorejskog vođu dok izlazi iz vlaka na stanici Khasan.

 

 

Njegovo odredište je lučki grad Vladivostok, gdje je Putin u ponedjeljak stigao na gospodarski forum.

 

 

Očekuje se da će se Kimov sastanak s Putinom održati nakon što forum završi u srijedu, iako bi se njih dvojica mogli sastati na večeri prije toga.

Ranije u utorak teško oklopljeni privatni vlak sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una prešao je u Rusiju uoči očekivanog i pomno praćenog samita s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izvijestili su u utorak državni mediji, u jeku upozorenja SAD-a da bi dvojica čelnika mogla sklopiti ugovor o prodaji oružja.

Vlak je putovao sjeverno kroz Primorski kraj na Dalekom istoku zemlje, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA. Ministarstvo obrane Južne Koreje priopćilo je kako vjeruje da je sjevernokorejski čelnik ušao u Rusiju u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu, piše CNN.

Pročitajte i ovo Snažna oluja i poplave pogodile istočnu Libiju Oluja i poplave VIDEO Katastrofa u Libiji: Pukle brane, srušili se mostovi, tisuće mrtvih i nestalih - "Nikad nismo svjedočili ovakvom nečemu"

"Kao što znate, u odnosima s našim susjedima, uključujući Sjevernu Koreju, nama su važni interesi naših dviju zemalja, a ne upozorenja iz Washingtona", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako prenose ruske agencije.

"Mi ćemo se usredotočiti na interese naših dviju zemalja", dodao je.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je u Rusiju gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je izvijestila sjevernokorejska državna agencija KCNA, iz Pjongjanga je krenuo u nedjelju u pratnji najviših predstavnika vojne industrije, diplomata i vojnih zapovjednika.

Američki dužnosnici, koji su govorili o mogućnosti toga posjeta, rekli su da pregovori Rusije i Sjeverne Koreje o oružju aktivno napreduju te da će Kim i Putin vjerojatno razgovarati o prodaji oružja Rusiji za rat u Ukrajini.

Sastanak Putina i Kim Jong Una trebao bi se održati nakon Istočnog gospodarskog foruma koji se održava u Vladivostoku, ali nije potvrđeno gdje niti hoće li Kim sudjelovati na forumu.

Kako prenose ruske agencije, Peskov je najavio da će Putin i Kim razgovarati o bilateralnim odnosima te o situaciji u regiji i svijetu, kao i da je Rusija, bude li potrebno, "sa sjevernokorejskim drugovima" spremna razgovarati o sankcijama nametnutim Sjevernoj Koreji.

Pročitajte i ovo Američki speleolog zarobljen u Turskoj spilji - 2 Uz pomoć i HGSS-a VIDEO Spašen je zarobljeni speleolog: ''Ovo nije samo priča o spašavanju, već i svjedočanstvo o nevjerojatnom duhu i solidarnosti''

Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Rudenko, kako prenosi agencija Interfax, rekao je da će Moskva Južnoj Koreji dati pojedinosti o posjetu sjevernokorejskoga vođe Rusiji, zatraži li Seul takve informacije.

"U Moskvi postoji južnokorejsko veleposlanstvo, žele li, možemo im dati dostupne informacije", rekao je Rudenko.

Dodao je da će Moskva nastaviti kontakte s Južnom Korejom, budući da je ta zemlja ruski trgovinski partner i da im je u "zajedničkom interesu stabilizirati situaciju u sjeveroistočnoj Aziji i na Korejskom poluotoku".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene