Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Rasplesani Korejci obilježili Kim Jong-Ilov rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sinkronizirane plivačice i raspjevani vojnici obilježili su danas rođendan sjevernokorejskoga vođe Kim Jong-Ila, kojega državni mediji nazivaju "izvanrednim misliocem" i "suncem 21. stoljeća", prenose agencije.

Kim Jong Il, prvi dinastijski čelnik komunističkog svijeta, napunio je 66 godina kao predsjednik države u kojoj se prema njemu odnose kao prema božanstvu premda je zemlja tijekom njegove vladavine još dublje zagazila u siromaštvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prati masovni skup VIDEO: Kim Jong Il se ukazao na ponovnom otvaranju tvornice tekstila Slika nije dostupna Čvrsto prijateljstvo Kim Jong Il: Naša veza s Pekingom je blago

"Samo pobjeda i slava čekaju vojsku i narod Demokratske Narodne Republike Koreje sve dok imaju Kim Jong-Ila", objavila je službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA u jednom od nekoliko komentara koji veličaju Kima.

Za službene medije ovom je događaju ravan samo 15. travnja, odnosno obljetnica rođenja Kim Jong-Ilova oca, Kim Il-Sunga, utemeljitelja komunističke Koreje koji je umro 1994., navodi France presse.

Dnevnik Rodong Sinmun u uvodniku se kune na vječnu vjernost gospodaru Pyongyanga koji upravlja svim institucijama i vojskom od 1,1 milijun pripadnika.

"Moramo ostati jedinstveni i svrstati se iza našeg vođe... Moramo oživjeti revolucionarni duh kroz stranku, vojsku i društvo", piše Rodong.

Premda se Kim ne pojavljuje na svečanostima koje državna propaganda naziva "najsretnijim danom nacije", to ne sprječava tisuće ljudi da zaplešu na ulicama Pyongyanga, akrobate da nastupe u njegovu čast ili sinkronizirane plivačice da izvedu točku uz melodiju "Naš je general najbolji".

Kim pati od kronične bolesti i, premda ističe svoju fizičku spremnost, pozornost je usredotočena na to koji bi ga od njegove trojice sinova mogao naslijediti.

Njegov otac Kim Il-sung imao je 62 godine kada je odredio da će njegov nasljednik biti Kim Jong-il čime je sinu dao desetljeća vremena da izgradi povjerenje moćne sjevernokorejske vojske, prenosi Reuters.

Profesor Brian Myers sa sveučilišta Dongseo, stručnjak za sjevernokorejsku političku ideologiju, rekao je da možda istječe Kimovo vrijeme za određivanje nasljednika s obzirom na godine koje su potrebne za izgradnju kulta ličnosti kakav bi odgovarao mjestu čelnika Sjeverne Koreje.

"Sklon sam gledištu da Kim Jong-il nije previše zabrinut time što će se dogoditi nakon njegove smrti", rekao je Myers.

"On možda vjeruje i da bi njegovoj djeci bilo bolje s mnogo novca, a bez političkog tereta u ujedinjenoj Koreji pod Seulom nego da dobiju vlast za koju će se poslije morati boriti".

Kim je dugo iskušavao strpljivost svijeta svojom nuklearnom politikom. Bez nuklearnog oružja Sjeverna Koreja je tek siromašna zemlja s propalom gospodarskom politikom koja ne može proizvesti dovoljno hrane za svoje stanovništvo, rekao je analitičar.

Sjeverna Koreja provela je nuklearni test u listopadu 2006. što je zabrinulo Japan i Južnu Koreju koje bi mogle biti mete Pyongyanga.

Prema sporazumu sklopljenom između Sjeverne i Južne Koreje, Kine, Japana, Rusije i SAD-a, Sjeverna Koreja se obvezala da će napustiti nuklearno oružje i nuklearne programe u zamjenu za diplomatsku i gospodarsku pomoć.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene