Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čvrsto prijateljstvo

Kim Jong Il: Naša veza s Pekingom je blago

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina i Sjeverna Koreja potvrdile su svoje prijateljske odnose u ponedjeljak, drugog dana posjeta kineskog premijera Wen Jiabaoa Pjongjangu kojim se budi nada da će se Sjeverna Koreja vratiti na pregovore o nuklearnom pitanju.

'Povijest je pokazala da je razvoj odnosa između Kine i Sjeverne Koreje u skladu s temeljnim interesima i zajedničkim težnjama dvaju naroda te pogoduje zaštiti mira u regiji i stabilnosti', ističe se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova koje prenosi službena agencija Xinhua. 'Želimo zajedno raditi na jačanju prijateljstava i suradnje', dodaje se u tekstu koji prenosi poruku kineskog predsjednika Hu Jintaoa i premijera Wen Jiabaoa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prati masovni skup VIDEO: Kim Jong Il se ukazao na ponovnom otvaranju tvornice tekstila Slika nije dostupna Uveli apsolutizam Sjeverna Koreja odbacila komunizam!

>> Kim: Pjongjang otvoren za nuklearne pregovore

U svojoj poruci Kini, Kim Jong-il i drugi sjevernokorejski čelnici ističu da će odnosi između Kine i Sjeverne Koreje 'kontinuirano jačati i razvijati se'. U poruci se navodi i da je sjevernokorejski čelnik Kim Jiong-il bilateralne veze Pjongjanga i Pekinga nazvao 'zajedničkim blagom', prenosi Xinhua. Poruke su objavljene u povodu obilježavanja 60. obljetnice otkad su dvije države uspostavile formalne veze 6. listopada 1949. i u njima se ne spominje sporni sjevernokorejski nuklearni program. Unatoč povremenim napetostima u bilateralnim odnosima, Kina i Sjeverna Koreja otada održavaju bliske veze na ideološkom kao i gospodarskom planu. Peking je bio prvi trgovinski partner Pjongjanga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene