Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Made in China

VIDEO Pogledajte što može izdržati ovaj transporter!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna konferencija i izložba obrambenog vojnog oružja 2013. otvorena je u Abu Dhabiju. Među izloženim vojnim 'igračkama' našao se i transporter koji je fascinirao mnoge.

Jedan od najprimamljivijih vojnih proizvoda našao se na kineskom štandu. Radi se o transporteru koji može izdržati eksploziju 16 kilograma TNT-a, javlja AP. Snimku koja to i pokazuje možete pogledati u video prilogu.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

>> Dva u jednom: Gliser-tenk vrijedan 290.000 dolara

Na Međunarodnoj konferenciji i izložbi obrambenog vojnog oružja koja je održana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ove je godine posebna pažnja posvećena mornaričkoj obrani i bespilotnim zračnim sustavima. Tako je održana 20-minutna prezentacija tijekom koje je demonstrirana vojna snaga izložbenih primjeraka, na nebu iznad Ujedinjenih Arapskih Emirata, na tlu i moru.

Suvremena oprema osujetila napad

Na demonstraciji je simuliran napad na Perzijski zaljev koji je osujećen suvremenom sofisticiranom vojnom opremom.

Jedan od najvećih svjetskim sajmova za tehnologiju obrane i vojnu opremu ugostio je oko 1.112 kompanija iz 59 zemalja koje će pokazati što proizvode.

Najveći broj poizvođača oružja iz SAD-a

S najvećim brojem kompanija predstavlja se SAD. Više od 180 njihovih proizvođača vojne opreme došle su predstaviti svoje proizvode na ovaj događaj.

Ovo događanje nisu propustili ni Turci. 'Tržište nam se širi, naročito u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Također smo potpisali neke ugovore, želimo proširiti naše tržište. Zato smo ovdje ove godine', rekao je Lutfu Ozchakir, sudionik iz Turske.

UAE 'vole' bespilotne letjelice

Ujedinjenim Arapskim Emiratima najzanimljiviji su novi obrambeni sustavi, bespilotne letjelice sve su više primamljive, a na obranu se sve više troši. Prema Štokholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira, globalno je 2011. godine u vojne svrhe potrošeno 1,74 trilijuna dolara, ali obrambeni budžeti u mnogim Zapadnim zemljama su većinom srezani zbog mjera štednje. Ipak, države Bliskog istoka pripadaju najvećim potrošačima u vojne svrhe.

Previranja u arapskim zemljama

Trenutačna previranja u nekim arapskim zemljama, tenzije između zemalja Perzijskog zaljeva i Irana, kao i stalno neprijateljstvo Izraela prema Libanonu i Siriji potaknula je zahtjev za vojnom opremom u cijeloj regiji.

Alžir je tako primjerice povećao obrambeni budžet za 44 posto, točnije na 2,5 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene