Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj agonije

"Plakala je cijela sudnica": Hrvati oslobođeni u Zambiji, vraćaju se s djecom u Hrvatsku!

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: Sun FM Zambija Hrvati oslobođeni u Zambiji Hrvati oslobođeni u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: Mwebantu.com Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Suđenje Hrvatima za trgovinu djecom - 1 Foto: DNEVNIK.hr +13 Suđenje Hrvatima u Zambiji Galerija 1/18 >>
Sutkinja u Zambiji donijela je odluku da tužiteljstvo nije uspjelo postaviti slučaj protiv osmero Hrvata za pokušaj trgovine djecom, nakon što su ispitani svi svjedoci optužbe. Obrana se neće iznositi, a suđenje je prekinuto.

Sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda ustvrdila je da država nije uspjela dokazati slučaj protiv Hrvata te je odmah izdan nalog za njihovo puštanje na slobodu.

Ustanovila je da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima.

"Svi su plakali, čak i maršali od sutkinje. Odvjetnici su išli po djecu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku", rekla je jedna od posvojiteljica u Zambiji, Aleksandra Peršić za 24sata.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Slučaj posvajanja Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak

"Oduševljeni smo, upravo kupujemo hranu za djecu, samo čekamo da vidimo kad će nam doći djeca. Odvjetnici su odmah nakon suda otišli po njih. Sad nam djeca prvo moraju dobiti vizu, a onda ćemo se dogovoriti kad putujemo za Hrvatsku", rekla je za 24 sata Azra Imamović Subošić

"Mislim da ćemo danas svakako dobiti djecu. Najbitnije nam je da to bude što prije, ponovno smo se rodili kao obitelj. Plakali su čak i ljudi u sudnici, javnost koja je slušala presudu, čak i sudski referenti. Sutkinja mi je otpočetka ulijevala povjerenje", istaknula je Azra.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji U posebnom su kompleksu Ministarstvo se oglasilo o djeci u Zambiji: "Preuzele su ih službe socijalne skrbi"

Četiri hrvatska para uhićena su u Zambiji 7. prosinca 2022. godine nakon što su posvojili djecu iz sirotišta u DR Kongu. Imigracijske službe i policija sumnjali su da je dokumentacija o posvajanju krivotvorena te da je riječ o pokušaju trgovine djecom.

Tada je počela agonija koja je za uhićene Hrvate trajala gotovo šest mjeseci, a djeca su im oduzeta i smještena pod skrb zambijskih socijalnih službi.

Hrvati su tijekom suđenja imali pomoć konzulata i našeg Ministarstva vanjskih poslova te se čitavo vrijeme vodila i borba za djecu, koja su službeno hrvatski državljani.     

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji Saslušani svjedoci Odluka o sudbini Hrvata u Zambiji u četvrtak: Obrana zatražila oslobađanje svih optuženih

U ponedjeljak je na sudu završeno ispitivanje svih svjedoka optužbe. Zambijski zakon dopušta da sudac odbaci optužnicu ako smatra da kazneno djelo nije dokazano, čak i prije saslušanja obrane.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Nakon slučaja Zambija Vlada uvodi novine oko posvojenja: U slučaju djece iz trećih država dvije su ključne izmjene

Optuženi hrvatski parovi prošli su tjedan prvi put nakon šest mjeseci vidjeli svoju posvojenu djecu kada su dovedena na sud kako bi ih Kombe Sakeni identificirao. Taj je trenutak bio vrlo emotivan za sve u sudnici, a Hrvati su je napustili u suzama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene