Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saslušani svjedoci

Odluka o sudbini Hrvata u Zambiji u četvrtak: Obrana zatražila oslobađanje svih optuženih

Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima u Zambiji - 65 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 65 Foto: Cropix Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji Hrvati u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Poruka Vladi iz Zambije - 1 Poruka Vladi iz Zambije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +6 Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Galerija 1/11 >>
Danas je nastavljeno suđenje Hrvatima na sudu u Zambiji. Ispitani su svjedoci tužiteljstva, čime će biti završeno iznošenje optužbe. Sutkinja je novo ročište zakazala za četvrtak, kada će predstaviti svoju odluku hoće li Hrvati biti oslobođeni ili se suđenje nastavlja ispitivanjem svjedoka obrane.

Zambijsko tužiteljstvo završilo je s iznošenjem slučaja i ispitivanjem svih svojih svjedoka.

Sutkinja Mary Mulanda zakazala je novo ročište za četvrtak, kad će predstaviti svoju odluku o tome hoće li osloboditi Hrvate ili se suđenje nastavlja ispitivanje svjedoka obrane, javljaju 24 sata

Obrana je zatražila da sud oslobodi sve optužene jer nema dokaza da su počinili ikakva kaznena djela.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji - 4 ČEKA SE PETAK Posvojena djeca u Zambiji nalaze se u maloljetničkom zatvoru: "Vrlo su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine"

Suđenje Hrvatima u Zambiji nastavljeno je u ponedjeljak ispitivanjem posljednjih svjedoka optužbe.

Kongoanski diplomat nije se pojavio na sudu u Ndoli. Tužiteljstvo je tvrdilo da je upravo on doveo četvero kongoanske djece na granicu Sakanije, no kako nije stigao na sud, njegovo svjedočenje nije bilo moguće.

Prvi je ispitan policajac Kombe Sakenija, koji je u petak teško teretio HrvateSakeni je policajac koji je uhitio Hrvate na aerodromu, a u svom ranijem svjedočenju rekao je kako je od kongoanskog konzulata tražio provjeru vjerodostojnosti dokumenata za posvajanje te da mu je tamošnja vlada potvrdila da dokumenti nisu vjerodostojni i da nisu tamo izdani.

Rekao je tada i kako je vidio prepisku između optuženog Hrvata D. M. i također optuženog zambijskog državljana S. M., za kojeg se sumnja da je koordinirao cijelu operaciju te surađivao s upraviteljem sirotišta i navodno uzimao proviziju od 2040 dolara po djetetu.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji U posebnom su kompleksu Ministarstvo se oglasilo o djeci u Zambiji: "Preuzele su ih službe socijalne skrbi"

Jedan od dramatičnih trenutaka suđenja u petak bilo je i dovođenje djece na sud kako bi ih policajac mogao identificirati. Hrvati su tada prvi put vidjeli djecu nakon više od pet mjeseci, što je izazvalo vrlo emotivne reakcije. Novinari su morali napustiti sudnicu kako bi se zaštitio identitet djece, izvijestila su 24 sata.

Pročitajte i ovo Ivan Pernar pred sudom u Zambiji Slučaj posvajanja Napeto u Zambiji: Ispitan policajac koji je uhitio Hrvate - "Vidio sam poruke..." Ročište se nastavlja u ponedjeljak

Na ročištu u petak protiv Hrvata svjedočio je i Ivan Pernar, koji je u svojem iskazu najviše govorio o promjeni spola jednog od optuženih, kao i o osvojim vlastitim saznanjima o ovom slučaju.

Osim Pernara, iskaz su dali i imigracijski službenik i službenica Odjela za socijalnu skrb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene