Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati i dalje čekaju ročište

Slučaj u Zambiji sve se više zapetljava: Što je s osmero djece koja su u Kongu, a imaju hrvatske dokumente?

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji - 1 Hrvati u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 2 Hrvati u Zambiji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 3 Hrvati u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 4 Hrvati u Zambiji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Hrvati u Zambiji - 5 Galerija 1/9 >>
Uoči Božića uhićeni, a do Uskrsa slučaj se sve više zapetljava. Uz optužene Hrvate u Zambiji, sad je suoptužen i jedan Kongoanac. Dok je problema sve više, hrvatske institucije nisu se previše pomakle s početka u utvrđivanju činjenica, a nama nude uvijek isti odgovor. Posljednja informacija koja se pojavila jest da je jedno od osmero djece iz Konga s hrvatskim dokumentima stiglo u Hrvatsku.

Dok Hrvati optuženi u Zambiji čekaju ročište na sudu, zambijske vlasti optužile su i državljanina Demokratske Republike Kongo za pokušaj trgovanja djecom.

"Slučaj je prebačen na Visoki sud, a ova osoba je dovedena na niži sud. Čekamo da vidimo ishod jer nije uobičajeno da se u istom predmetu sudi na dva različita suda", rekla je Liamvella Mutumba, zambijska novinarka.

Slučaj postaje sve složeniji, a da njihov kazneni progon od Zambije preuzme Hrvatska nije opcija. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave poručuju da u ovom trenutku mehanizmi međunarodne pravni pomoći ne bi mogli biti primijenjeni, donosi Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV.

"Uvijek je važno naglasiti da domaće pravosudno tijelo države gdje je djelo počinjeno samostalno odlučuje hoće li ili neće ustupiti kazneni progon drugoj državi", objašnjava stručnjak i odvjetnik Damir Primorac.

Ne mogu iz Zambije, ali ne mogu ni do djece o kojima ni hrvatska Vlada nema saznanja. Ne mogu niti do odgovora što je s osmero djece koja su u Kongu, a imaju hrvatske dokumente. Informaciju da je jedno od tih osmero djece stiglo u Hrvatsku, u MUP-u ne potvrđuju niti demantiraju.

Za Dnevnik Nove TV odgovorili su da nisu u mogućnosti dostaviti informacije te napominju da je postupanje tijekom izvida tajno i da se provode u suradnji s Uskokom.

Pročitajte i ovo Hrvati uhićeni u Zambiji krijumčarenje djece Novo uhićenje u Zambiji!

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u Zambiji - 2 Što radi Vlada? Pernar okupio novinare u Zambiji i optužio Hrvatsku za zataškavanje: "Svjedočio sam i tužiteljima dao važne informacije"

Država kreće s novim pravilima za posvojenja iz trećih država tako da svu odgovornost prebacuje na posvojitelje pa će se sami morati informirati i dostavljati dokaz o legalizaciji sudskih odluka. Profesor s Pravnog fakulteta u Rijeci Nenad Hlača čudi se takvom planu.

"Ovo čak nije niti kozmetička prepravka postojećeg stanja, mislim da je tu u prvom redu velika odgovornost naših diplomatski konzularnih predstavništava, a jedino se nadam da je ovaj zatvor za osam hrvatskih državljana dovoljno poučno djelovao na Hrvate da se ne igraju vatrom i da ne odlaze u zemlje koje su na crnoj listi pravno uređenih država", poručuje Hlača.

Što se događalo u slučajevima posvojenja iz pravno nesigurnog Konga, ima li odgovornosti sudova i drugih institucija i naznaka organiziranog kriminala. Sve okolnosti još se utvrđuju.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 


 

 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene