Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobro

Situacija u najvećoj europskoj nuklearki i dalje je opasna: Popravak je nekoliko puta odgađan, sve je jako neizvjesno

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporižje i dalje je opasna. Šef UN-ove nuklearne agencije rekao je u srijedu da je situacija u ukrajinskoj elektrani i dalje opasna nakon ruskog raketnog napada ovog mjeseca koji je isključio elektranu iz mreže.

Najveća europska nuklearna elektrana treba pouzdanu opskrbu električnom energijom za rad pumpi koje cirkuliraju vodu za hlađenje reaktora i bazena s nuklearnim gorivom.

Od ruskog udara 9. ožujka, postrojenje se oslanjalo na jedan rezervni dalekovod koji je ostao "isključen i u popravku", kaže Rafael Grossi, čelniku Međunarodne agencije za atomsku energiju.

"Nuklearna sigurnost u ZNPP-u i dalje je u neizvjesnom stanju", rekao je Grossi u srijedu. 

Nedostatak pristupa elektrane mreži i potrebni popravci na njenom dalekovodu mogli bi uzrokovati potpuni gubitak struje, što bi je učinilo ovisnom o dizelskim generatorima po sedmi put otkako ju je Rusija zauzela prije godinu dana, rekao je Grossi, piše Guardian

Pročitajte i ovo Tonči Tadić za dnevnik nove tv Je li nuklearka u Zaporižju sigurna? Stručnjak Tadić: "Ovo je presedan, svaki neželjeni potez može značiti katastrofu"

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Zaporožje - 4 RAT U UKRAJINI Koliko je stvarna mogućnost reprize Černobila? Stručnjak za Dnevnik Nove TV objasnio razinu opasnosti

Još jednom pozivam sve strane na predanost osiguranju nuklearne sigurnosti i sigurnosne zaštite u postrojenju. Situacija u tvornici i dalje je opasna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetnja svjetskoj sigurnosti VIDEO Pogledajte kako je napad na nuklearku izgledao iz kontrolne sobe: ''Bit će nam nemoguće to popraviti!''

Tim IAEA-e za potporu i pomoć u Zaporižju koji je trenutno prisutan u postrojenju obaviješten je da je popravak bila planiran za 5., 10. i zatim 13. ožujka, ali nije bila moguća. Posljednji datum ponovnog uključenja zakazan je za danas, ali i to je upitno.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene