Zaporižja, Ukrajina
Zaporižja, Ukrajina Foto: ED JONES/AFP

Rusija je "ozbiljno ugrozila nuklearnu sigurnost" prouzročivši u četvrtak ispad ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja iz elektromreže nakon napada, upozorio je čelnik europske diplomacije.


Zbog prekida električnog napajanja, koje je uspostavljeno u četvrtak oko podneva, morali su se uključiti pomoćni dizelski generatori za hlađenje elektrane, "što je znatno povećalo opasnost od nuklearnog incidenta u zadnjih nekoliko sati", rekao je šef diplomacije Europske unije Josep Borrell na rubu europskog sastanka u Stockholmu.

"To je teška ugroza nuklearne sigurnosti za koju je odgovorna Rusija", upozorio je visoki predstavnik Europske unije.

"Zaporižja je najveća nuklearna elektrana u Europi. I Rusija ugrožava sigurnost čitavog europskog kontinenta, pa tako i Rusije", rekao je.

Oleksandr Matsiyevsky Obrat u priči o likvidiranom ukrajinskom vojniku: "To nije Timofej"

Ivica Mandić, vojni analitičar Vojni analitičar o krvavoj bitki za Bahmut: "Ukrajinci su Crvenu armiju natjerali da iskrvari, igra se igra koja je u vojsci poznata"

Električno napajanje je oko podneva uspostavljeno u ukrajinskoj nuklearci Zaporižja koju su zauzele snage Moskve, a ranije u četvrtak je bila isključena iz mreže nakon ruskog napada, priopćio je ukrajinski operator elektromreže.

Uključeno je dvadeset pomoćnih generatora, sa zalihama za slučaj nužde, što će im omogućiti da rade petnaestak dana. Bez struje koju proizvode ovi generatori, pregrijavanje goriva u reaktorima može brzo prouzročiti nuklearni incident, poput onoga u Fukushimi u Japanu 2011.

Uz to što su prouzročili ispad elektrane, sveobuhvatni ruski napadi u Ukrajini, najveći zadnjih tjedana, odnijeli su u četvrtak najmanje šest života.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju