Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Koliko je stvarna mogućnost reprize Černobila? Stručnjak za Dnevnik Nove TV objasnio razinu opasnosti

Aktualno Galerija Nuklearna elektrana Zaporožje - 1 Nuklearna elektrana Zaporožje - 1 Foto: Screenshot Nuklearna elektrana Zaporožje - 2 Nuklearna elektrana Zaporožje - 2 Foto: Screenshot Nuklearna elektrana Zaporožje - 3 Nuklearna elektrana Zaporožje - 3 Foto: Screenshot +0 Nuklearna elektrana Zaporožje - 4 Galerija 1/4 >>
Cijeli svijet prati sukobe kod nuklearne elektrane Zaporižja. Stanovnici koji žive u njezinoj blizini strahuju da bi nastavak borbe mogao dovesti do katastrofe usporedive s onom u Černobilu 1986. godine.

Dok Ukrajina i Rusija razmjenjuju optužbe oko granatiranja, cijela ova situacija zabrinula je i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, koji je upozorio da postoji vrlo stvarna opasnost od nuklearne katastrofe.

Pročitajte i ovo Ilustracija 166. dan rata SAD: Ako pustimo Rusiji da maltretira Ukrajinu, posljedice će osjetiti cijeli svijet. Rusi minirali nuklearku u Zaporižju

Nuklearka Zaporižja ima rusku konstrukciju, no slična je nuklearki Krško. Ne postoji hangar s grafitnim kockama kakav je postojao u nuklearki u Černobilu, poručuje Tonči Tadić, viši znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković.

"Nije to jednostavno uništiti nekom granatom. Ono što je bio problem prilikom ruskog granatiranja ove nuklearke je bila opasnost da neka od granata tijekom gašenja nuklearke pogodi uklopno postrojenje jer svaki od tih reaktora mora dobiti struju da bi se pokretale pumpe koje hlade reaktor", objasnio je Tadić za Dnevnik Nove TV.

Od šest reaktora u nuklearki Zaporižje ugašeno je njih pet, trenutačno radi samo jedan.

''Svaka havarija u nuklearki u prvom redu bi kontaminirala ruske trupe stacionirane u nuklearki, svaki radioaktivni oblak bi najprije pokrio područja koja su Rusi osvojili, a zatim južne dijelove Rusije jer takva su zračna strujanja'', objasnio je Tadić.

Pročitajte i ovo Ilustracija 165. dan rata Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina od početka ruske invazije. U napadu na Zaporižje pogođeno skladište s nuklearnim gorivom

Međunarodna agencija za atomsku energiju poziva na demilitarizaciju prostora na kojem se elektrana nalazi, a više detalja pogledajte u prilogu Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene