Cijeli svijet prati sukobe kod nuklearne elektrane Zaporižja. Stanovnici koji žive u njezinoj blizini strahuju da bi nastavak borbe mogao dovesti do katastrofe usporedive s onom u Černobilu 1986. godine.

Galerija Nuklearna elektrana Zaporožje - 1 Nuklearna elektrana Zaporožje - 2 Nuklearna elektrana Zaporožje - 3 +0 Nuklearna elektrana Zaporožje - 4

Dok Ukrajina i Rusija razmjenjuju optužbe oko granatiranja, cijela ova situacija zabrinula je i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, koji je upozorio da postoji vrlo stvarna opasnost od nuklearne katastrofe.

Ilustracija SAD: Ako pustimo Rusiji da maltretira Ukrajinu, posljedice će osjetiti cijeli svijet. Rusi minirali nuklearku u Zaporižju

Nuklearka Zaporižja ima rusku konstrukciju, no slična je nuklearki Krško. Ne postoji hangar s grafitnim kockama kakav je postojao u nuklearki u Černobilu, poručuje Tonči Tadić, viši znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković.

"Nije to jednostavno uništiti nekom granatom. Ono što je bio problem prilikom ruskog granatiranja ove nuklearke je bila opasnost da neka od granata tijekom gašenja nuklearke pogodi uklopno postrojenje jer svaki od tih reaktora mora dobiti struju da bi se pokretale pumpe koje hlade reaktor", objasnio je Tadić za Dnevnik Nove TV.

Od šest reaktora u nuklearki Zaporižje ugašeno je njih pet, trenutačno radi samo jedan.

''Svaka havarija u nuklearki u prvom redu bi kontaminirala ruske trupe stacionirane u nuklearki, svaki radioaktivni oblak bi najprije pokrio područja koja su Rusi osvojili, a zatim južne dijelove Rusije jer takva su zračna strujanja'', objasnio je Tadić.

Ilustracija Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina od početka ruske invazije. U napadu na Zaporižje pogođeno skladište s nuklearnim gorivom

Međunarodna agencija za atomsku energiju poziva na demilitarizaciju prostora na kojem se elektrana nalazi, a više detalja pogledajte u prilogu Dnevnika Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju