Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problem nakon ubojstva

Je li moguće izvući tijelo, a da se ne potakne sukob civilizacija?

Misteriozno pleme ubilo američkog misionara (Foto: AFP)
Misteriozno pleme ubilo američkog misionara (Foto: AFP) Foto: Afp
Navodno ubojstvo mladog američkog misionara na zabačenom indijskom otoku rezultiralo je brojnim pozivima za boljom zaštitom domorodačkog stanovništva koje se sve više nalazi pod pritiskom da se njihova zemlja otvori za turizam, rudarstvo i izgradnju autocesta, piše u utorak Reuters.

John Allen Chau, 26-godišnji Amerikanac, 16. studenoga navodno je poginuo pokušavajući uspostaviti kontakt s plemenom Sentinel, koje se bavi lovom i skupljanjem plodova, a ima između 100 i 400 pripadnika. Već stoljećima žive povučeno od svijeta na otočiću Sjeverni Sentinel u arhipelagu Andaman i Nicobar u Bengalskom zaljevu, a kojemu je zabranjen bilo kakav posjet.

Pročitajte i ovo Indija otkrila krijumčarsku mrežu koja ljude na prevaru šalje u rusko-ukrajinski rat Najmanje 35 završilo na bojištu Otkrivena krijumčarska mreža: Ljude su na prijevaru slali na front u Rusiji Leopard Viralna snimka VIDEO Dječaku u ured ušetala velika zvijer, fantastična reakcija spasila mu život

Svaki pokušaj uspostave veze s tom zajednicom, za koju se vjeruje da je posljednje predneolitsko pleme na svijet, nailazio je na neprijateljstvo i žestoku reakciju domorodaca Sentinela. Nevladina organizacija Survival International kaže da Sentinelci potječu od prvih naroda koji su iz Afrike došli na Andamane prije 60.000 godina.

Početkom godine indijske su vlasti ublažile restrikcije za strance glede posjećivanja dvadesetak otoka u spomenutom arhipelagu, uključujući i Sjeverni Sentinel.

Udruge za očuvanje domorodačke kulture upozoravaju da je do sada već "izgubljeno pravo bogatstvo domorodačkog znanja i njihove zemlje zbog upada stranaca koji ih pokušavaju integrirati u naš način života".

"Trebamo strože primjenjivati naše zakone da bi uistinu bili učinkoviti", kazao je Manish Chandi, istraživač u Timu za okoliš otočja Andaman Nicobar.

Turisti ne poštuju zakon

Domorodačko stanovništvo tog arhipelaga zaštićeno je zakonom iz 1956., no turisti ga često ne poštuju.

Mnogobrojna urođenička plemena bila su prisiljena napustiti svoja tradicionalna obitavališta zbog izgradnje brana, otvaranja parkova prirode ili rudnika.

Više od polovice od 104 milijuna pripadnika plemenskih zajednica u Indiji živi izvan svojih tradicionalnih obitavališta.

Mladi Amerikanac koji je poginuo pogođen strijelama izoliranog indijskog plemena htio je obratiti na kršćanstvo tu zajednicu odsječenu od svijeta.

"Zovem se John. Volim vas i Isus vas voli (...) Nosim vam ribu!" doviknuo je John Chau dvojici naoružanih domorodaca približavajući se otoku Sjeverni Sentinel u Andamanskome moru. U dnevniku koji je vodio u danima i satima prije pogibije mladi misionar bio je svjestan toga u kakav se opasni pothvat upušta.

Nedugo pošto je napisao to pismo, Amerikanac se iskrcao na obalu otoka i više se nije vratio.

Ribari su ga ilegalno prevezli brodom i ostavili pred otokom, do kojega je sam doplovio u kanuu. Vidjeli su kako je pao zasut kišom strijela, ali je nastavio hodati. Sentinelci su mu zatim prebacili konop oko vrata i odvukli ga.

Dosad nepoznat problem

Slučaj je doveo indijske vlasti pred dosad nepoznat problem: je li moguće izvući tijelo, a da se ne potakne sukob civilizacija?

Lokalni čelnici poslali su helikopter i brod kako bi locirali Amerikančevo tijelo.

Policija je otvorila istragu zbog ubojstva i uhitila ribare koji su Amerikancu pomogli da se preveze na Sjeverni Sentinel. Po indijskom zakonu, otoku se nitko ne smije približiti na manje od pet kilometara niti fotografirati ili snimati to pleme. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene