Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misteriozno pleme

Smrt misionara na izoliranom otoku kojem je zabranjen pristup od davne 1996. godine

Misteriozno pleme ubilo američkog misionara (Foto: AFP)
Misteriozno pleme ubilo američkog misionara (Foto: AFP) Foto: Afp
Na udaljenom indijskom teritoriju, Andamanskim i Nikobarskim otocima, policajci pokušavaju utvrditi može li se doći do tijela Johna Allena Chaua te može li se optužiti pojedine članove plemena za ubojstvo, nakon što je nedozvoljeno ušao na njihov teritorij 16. studenog.

Svjedoci su policiji ispričali da je 26-godišnji Chau, misionar iz američke savezne države Washington ubijen na otoku Sentinel na kojem živi pleme.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne zna se kako je zaražena Na koronavirus pozitivna dvomjesečna beba iz starosjedilačkog plemena u Amazoniji Ilustracija, pleme s Papue (Foto: AFP) dočekali ga raširenih ruku Dječak kojeg je pleme kanibala htjelo pojesti vratio se kako bi ih preobratio

''Ovo je zasigurno jedinstveni slučaj u mojoj karijeri'', rekao je Dependra Pathak, policijski šef na Andamanskim otocima.

Od kada je prijavljena smrt Chaua, policija je pokušala otok pretražiti zračnim preletima te čamcima.

Pleme Sentinelci, za koje se vjeruje da u izolaciji žive najmanje 30.000 godina, ispaljuje strijele prema helikopterima koji im se previše približe. Policija se u petak čamcem približila obali njihovog otoka do 300 metara. S njima je bio ribar koji je pomogao Chauu da dođe do obale te tvrdi da je vidio da ga na otoku pokapaju 17. studenog, piše Guardian.

''Locirali smo mjesto i napravili nacrt karte, što je obveza u kriminalnim istragama. Mjesto smo nadgledali oko tri sata i u tom vremenu vidjeli smo pet ili šest Sentinelesenaca kako se kreću plažom. Nosili su luk i strijelu te gledali prema pučini. Rekao bih da su nadgledali to područje'', rekao je Pathak.

Policija sada razgovara s antropolozima koji su proučavali ili bili u interakciji s plemenom, za koje se procjenjuje da ima stotinjak članova, kako bi došli do saznanja kako se ponašaju u okolnostima smrti.

''Ubili su nekoga izvana, zato mora da su doživjeli psihološki šok. Razumijevanje toga može nam pomoći u osmišljavanju strategije ako odlučimo napraviti sljedeći korak'', kaže Pathak.

Jedan sličan slučaj dogodio se 2006. godine, kada je ribarski brod pristao na obali Sentinela. Pripadnici plemena ubili su dvojicu ribara i zakopali ih u pijesku. Nakon otprilike tjedan dana, članovi plemena iskopali su tijela ribara i objesili ih na stupove koje su napravili od bambusa. Otvoren je slučaj, ali nikada nije ustanovljeno smije li uopće policija doći na taj otok, odnosno je li to u skladu sa zakonom.

''Naša je odgovornost da se prema slučaju odnosimo s mnogo senzibilnosti jer se radi o maloj skupini na malom mjestu. Oni imaju vlastitu civilizaciju i pogled na svijet. Ne planiramo ondje upasti i sukobiti se s njima'', rekao je Pathak.

Kanchan Mukhopadhyay, istraživač antropolog kaže da bi odlazak po tijelo Chau uzrokovalo previše problema te da nije realistično da će se to dogoditi. Dodaje da je Chau koji je na otok otišao s namjerom da pleme upozna s Isusom, svjesno prekršio volju plemena. ''A povratak tijela će ponovno biti protiv volje tih ljudi'', rekao je Mukhopadhyay.

U ovom slučaju uhićeno je sedmero ljudi koji su pomogli Chauu da se približi otoku. U svojim dnevnicima Chau je otok nazvao ''posljednjim sotonskim utočištem''. 15. studenog uspio je doći do otoka, ali su ga Sentinelci brzo potjerali. Te je večeri u dnevnik napisao: ''Ne želim umrijeti. Bi li bilo mudrije otići i dopustiti nekome drugome da nastavi? Ne. Mislim da ne bi. Još bih se mogao vratiti u SAD, dok mi se ostanak ovdje čini kao sigurna smrt''. Ipak se kajakom upustio na otok, a to ga je stajalo glave.

Sentinelci se smatraju jednim od najizoliranijih zajednica na svijetu, a integrirati ih nisu uspjeli ni britanski kolonizatori. Od 1996. indijska vlada odlučila je ne dirati pleme te su proglasili ilegalnim približiti se otoku na više od pet kilometara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene