Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dosta im je

Ministar Malenica nakon sastanka s pravosudnim službenicima: "Činjenica je da su potplaćeni"

Aktualno Galerija Štrajk Općinski sud Štrajk Općinski sud Foto: Tomislav Miletic/Pixsell Štrajk u pravosuđu - 6 Štrajk u pravosuđu - 6 Foto: Ronald Gorsic/Cropix Štrajk u pravosuđu - 5 Štrajk u pravosuđu - 5 Foto: Ronald Gorsic/Cropix Štrajk u pravosuđu - 4 Štrajk u pravosuđu - 4 Foto: Ronald Gorsic/Cropix +3 Štrajk u pravosuđu - 3 Galerija 1/8 >>
Hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pokrenuo je štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Zbog štrajka se ne održavaju ročišta, a ne obavljaju se ni upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi.

U 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća. Županijski sud u Zagrebu objavio je nepravomoćnu presudu da je štrajk zakonit.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka sudskih službenika. U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

"Imamo podršku sudaca, sad je informacija stigla s terena da je 3500 ljudi prostupilo štrajku, moguće da je i više, velik je odaziv, podrška sudaca je pristutnas obavljaju se oni poslovi koji su nužni kako smo i najavili da se definiraju, evo sve je pod kontrolom," rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.

Traže 400 eura veće plaće za najniže rangirane službenike u pravosuđu. Štrajkom će onemogućiti održavanje ročišta, ali i upisničarske i zemljišnoknjižne poslove. 

Pročitajte i ovo Prosvjed djelatnika u pravosuđu - 3 Počinje štrajk Pravosuđe od ponedjeljka u blokadi, određene poslove neće obavljati. Malenica: "Ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan"

Sindikat pravosudnih policajaca Hrvatske (SPPH) razmotrit će idućih dana sa članovima sindikata ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave (MPU) oko povećanja plaća, izvijestio je u ponedjeljak glasnogovornik SSPH Jelenko Krešo nakon sastanka s resornim ministrom Ivanom Malenicom.

''Dobili smo određene ponude koje ćemo sada razmotriti s našim tijelima i sa članstvom. To je nešto na tragu onoga što je premijer Plenković danas ponudio reprezentativnim sindikatima. Zasad nam se ponuda čini fer i korektna'', kazao je Krešo, dodajući da će SPPH donijeti odluku o ponudi ove srijede ili najkasnije u četvrtak.

Sindikat: "Naša akcija je krenula puno ranije"

Iva Šušković iz Sindikata poručila je da su zadovoljni povećanjem plaća svim službenicima, ali da i dalje treba rješavati probleme pravosuđa.

"Povećanje će po nekim kategorijama iznositi neto do 100 eura, zatim 80 i oni najviši 60 eura. Otvoren je razgovor u vidu našeg štrajka. Mi podržavamo odluku Vlade, međutim vratimo se na početak. Naši zahtjevi datiraju iz 2020. i smatramo potrebnim razgovarati o određenom dodatku unutar sustava koji kroz ovaj štrajk zastupamo", pojasnila je.

"Naša akcija je krenula puno ranije, a završila je postupkom mirenja i nažalost štrajkom", dodala je.

Došlo je do toga da su se povećanje u međuvremenu tražili i neki drugi sindikati i sektori.

"Vlada odlučuje donijeti ovakvu odluku da se pomiri svo to traženje. Sad na svo to traženje od ostalih sindikata pokušavaju jednim sveobuhvatnim rješenjem ugasiti požar."

Osim plaća velik je problem i manjak zaposlenih zbog čega se previše radi.

"Mislim da ministar ovom mjerom smatra da će pokrenuti nova zapošljanja, međutim danas kad sam bila na županijskom sudu sam doznala da je još jedna osoba dala otkaz", rekla je Šušković i dodala da se na natječaje nitko ne javlja.

Od iznimne važnosti je i kolektivno pregovaranje.

"Ministar je rekao da je to drugi korak. Mislimo da je to trebao biti prvi korak kako ne bi ni došlo do ovih situacija, kako ne bi Republika Hrvatska ni propitkivala zakonitost našeg štrajka kao nereprezentativnog sindikata", poručila je za kraj.

Malenica: "Nismo htjeli selektivno izdvajati nikoga"

Nakon sastanka sa Sindikatima ministar pravosuđa dao je izjavu za medije u kojoj je istaknuo da očekuje da Sindikati podrže sveobuhvatno povećanje plaća.

"To obuhvaća veći dio njihovih zahtjeva. To su povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce koji je obuhvaćen i ovim prijedlogom, njima bi plaća rasla oko 15 posto koliko je i Sindikat tražio", poručio je.

S obzirom na dogovore istaknuo je da očekuje da oni podrže vladin prijedlog.

"Sveobuhvatno povećanje koje će obuhvatiti 90 posto državnih i javnih službenika. Nismo htjeli selektivno izdvajati jednu kategoriju državnih službenika, prije svega službenika u pravosuđu", pojasnio je.

Priznao je da je dio zaposlenih u državnim službama potplaćen.

"Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće. Ovim povećanjem od 100 eura neto dodatka, njima se 15 posto povećava plaća. To je činjenica da su potplaćeni. Međutim ovo je tek prvi korak, a drugi je zakon o plaćama", rekao je i dodao da to zahtijeva određeni proces, ali i strpljenje sindikata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene