Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smješten u Centar za rehabilitaciju

Kišni čovjek u Zagrebu: Svakog dana otkriju nešto novo, a jedna stvar ih najviše brine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U psihijatrijskog bolnici živio je 36 godina iako tamo nije pripadao. Zvali su ga Perica, jer njegovo pravo ime nisu znali, baš kao ni odakle je i tko je točno. I onda se kišnom čovjeku s Raba nakon reportaže u Provjerenom potpuno promijenio život.

Prije dva tjedna Perica je premješten u Zagreb kako bi bio bliže obitelji. U Centru za rehabilitaciju ne zovu ga više Perica nego Sajko. On više ne gura majicu u hlače i trenirku u čarape, ali zato i dalje svaki dan mora pojesti svoj burek i Colu... i još je jedna stvar ostala ista - vrlo je brzo stekao status miljenika, svima se i ovdje uvukao pod kožu.

Pročitajte i ovo Policijsko vozilo Rab šokiran 26-godišnjak šakama umlatio do smrti drugog pacijenta: Policija objavila detalje zločina u bolnici Slika nije dostupna Provjereno donosi Priča koja je potresla Hrvatsku: Gdje je danas čovjek bez identiteta

Dogodilo se nevjerojatno - pronađena mu je davno izgubljena obitelj. Perica je zapravo Said Kešić koji je u kolovozu 1980. nestao na području Prijedora u Bosni i Hercegovini.

36 godina postojala su samo pitanja, ali ne i odgovori. 36 godina psihijatrijska bolnica na Rabu bila je njegov jedini dom. Zaposlenici njegova jedina obitelj. Dali su mu ime Perica, ali za državu on je bio tek NN.

U centru za rehabilitaciju Zagreb tjedan dana uoči Valentinova svi imaju puno posla. Jedan među njima posebno. Brzo uči i ne treba mu puno ponavljati. Ali od svega najviše voli da je sve na svome mjestu. I da je uvijek čist i uredan.

Da će poznati nepoznati Perica s Raba odnosno Said Kašić postati njihov štićenik, vijest je koju su dočekali s veseljem. Ionako mu, kaže ravnateljica Centra Ružica Stipčić, na Rabu nije bilo mjesto.

''Rab je zdravstvena ustanova, psihijatrijska bolnica, a Said je osoba s invaliditetom, osoba s intelektualnim poteškoćama i naravno da rehabilitacijski programi koje pruža centar za rehabilitaciju su primjereniji i zapravo mogu mu pružiti, možemo mu osigurati uslugu kakva mu treba'', rekla je ravnateljica.

Postupno ga uključuju u sve više aktivnosti, pomiču granice. Komunikacija je ponekad problem, jer Said ili Sajko kako ga u centru sada od milja zovu, priča teško i nerazumljivo. Ali, kaže Ljiljana, snalaze se.

Svakog dana otkriju nešto novo, uče iz njegovog ponašanja. Ono što ih trenutačno najviše brine, stanje je Saidovih zglobova. A kada slučajno nije u centru njihove pažnje, on se za to vrlo brzo sam pobrine. Obično se tuži da ga bole leđe ili lakat.

Njegov pravni status još čeka rješavanje. Nema državljanstvo kao ni zdravstveno osiguranje.

Cijeli prilog o kišnom čovjeku s Raba možete pogledati u priloženom videu.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene