Provjereno pronašlo davno izgubljenog brata (Foto: Provjereno)
Provjereno pronašlo davno izgubljenog brata (Foto: Provjereno)

Psihijatrijska bolnica Rab poslala je priopćenje kojim se zahvaljuju medijima što su ustrajali u priči pronalaska obitelji Sajida Kešića, do nedavno poznatog kao 'kišni čovjek' bez identiteta koji se 36 godina nalazi u rapskoj Psihijatriji.


Djelatnici psihijatrijske bolnice Rab zahvalili su medijima što su pomogli ustanoviti identitet njihovog štićenika Sajida Kešića.

''Ovim putem želimo izvijestiti javnost da je uz pomoć medija, čitatelja i gledatelja potvrđen identitet čovjeka koji je davne 1980.godine kao bolestan mladić primljen u našu bolnicu bez osobnih dokumenata i sposobnosti da dade podatke o sebi. Svi pokušaji utvrđivanja identiteta, bezbroj dopisa obavijesti svim relevantnim institucijama, kontakti sa službama i potencijalni tragovi tijekom godina na žalost vraćali su nas na početak traženja.

Danas u ime našeg Perice (molimo da mu obitelj zadrži to ime, bar kao nadimak) zahvaljujemo medijima osobito novinaru g. Hajrudinu Merdanoviću iz dnevnika 24 sata koji je svojom upornošću i profesionalnošću senzibilizirao stručnu i širu javnost i postavio okvire nove potrage, na što su reagirali iz redakcije Provjereno Nove TV, g. Ivan Čorkalo sa suradnicima, koji su brižnim i intenzivnim traženjem i radom na terenu dospjeli do obitelji koja jest vjerojatna Peričina rodbina kao i svim ostalim novinarima i medijima koji su nas kontaktirali kada su čuli za ovu ljudsku sudbinu i širenjem informacija na bilo koji način pomogli traženju rješenja. U samo mjesec dana napravili ste sjajan posao.

Hvala u ime nas zaposlenih koji smo Perici bili drugi dom i sa kojim ćemo se uskoro oprostiti. Zahvaljujemo i nadležnim resornim institucijama što su se i na administrativnoj razini našli ključni izvršitelji dodatnih analiza i pretraga kako bi se konačni identitet potvrdio.

'Niti jedan čovjek na ovom svijetu nije i ne smije biti suvišan'

Jedna tužna životna priča dobila je svoj sretan kraj. Hvala dobrim ljudima, gospođi iz Zagreba, trećem d razredu jedne osnovne škole iz Zadra i brojnim sugrađanima, koji su nam se nakon medijskih objava javili sa lijepim riječima i gestama. Naša Helena je sva pisma spremila i dati će Perici i obitelji pri otpustu.

Učinili ste svi zajedno priču jednog malog čovjeka velikom, ali i vjerodostojnim naš stav da niti jedan čovjek na ovom svijetu nije i ne smije biti suvišan'', stoji u priopćenju kojeg su potpisali Vesna Šendula Jengić i djelatnici PB Rab.

Podsjetimo, nakon što je u Provjerenom pogledala priču o jedinom čovjeku bez identiteta u Hrvatskoj, redakciji se javila Halida Jakupović.

Ona je uvjerena da je riječ o njezinom nestalom bratu Saidu, jer, kako nam je rekla, puno toga se podudaralo - od vremena nestanka, dobi, fizičkog izgleda sve do zdravstvenog stanja.

Uzet je njezin DNK uzorak i poslan je na analizu. Isto tako, tek nakon što je Provjereno objavilo priču, policija je od Halidine sestre Saide u Zagrebu također uzela DNK uzorak. Analiza je pokazala da je Perica Matas, kako je interno nazvan u rapskoj bolnici, njihov davno izgubljeni brat.

Obitelj Kešić je tako nakon gotovo četiri desetljeća traganja, uz pomoć Provjerenog, doznala za sudbinu svoga brata.

Ekipa Provjerenog razgovarala je sa Saidovim sestrama Saidom i Halidom te bratom Nisvetom, koji su vijest dočekali s nevjericom. Ne mogu vjerovati da su nakon gotovo 40 godina pronašli svog izgubljenog brata.

'Presretan sam i uzbuđen, ali istovremeno i šokiran da smo napokon doznali gdje nam je brat', izjavio je brat Nisvet.

Sestra Halida vijest o pronalasku brata dočekala je u Norveškoj gdje se vratila nakon jednomjesečnog odmora u rodnoj grudi.

'Stvarno smo uzbuđeni i sretni, sinoć nisam mogla oka sklopiti', kaže Halida. 'Već gledamo kada ima prvi slobodni let za Hrvatsku', oduševljeno je rekla.

Halidin suprug Husein sretan je zbog supruge, ali istovremeno brine i za njeno zdravlje jer je vijest dočekala u šoku.

'Ja sam zabrinut za suprugu, jer nedavno je doživjela teški infarkt i nakon ove vijesti joj je od šoka gotovo pozlilo', kaže Husein.