Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opasna praksa

Nova TV žalit će se na presudu, Ksenija Kardum: ''Građani i mediji imaju pravo govoriti bez straha''

Sudac Općinskog suda u Zagrebu presudio je da Nova TV mora bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari, optuženom za silovanje tajnice, platiti 30 tisuća kuna odštete zato što mu je narušila ugled i čast. Nova TV će se žaliti.

Sudac Općinskog suda u Zagrebu nepravomoćno je presudio da je Nova TV Damiru Škari povrijedila čast i ugled jer je u Provjerenom objavila ispovijest Škarine žrtve, a on u trenutku emitiranja emisije još nije bio osumnjičen, odnosno protiv njega još nije bila podnesena kaznena prijava.

Prilog je emitiran 5. rujna 2019., a kaznenu prijavu žrtva je podnijela 12. kolovoza. Škaro je uhićen 4. rujna, dakle dan prije objave emisije Provjereno. U međuvremenu mu je počelo i suđenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijavljen za silovanje Je li bilo policijskih propusta? Saborski odbor traži očitovanje MUP-a zbog slučaja Damira Škare

''Nismo, naravno, zadovoljni ovom presudom i na nju ćemo se žaliti. Smatramo da bi ovakve prakse u budućnosti mogle bitno utjecati na istraživačko novinarstvo, pa i ulogu medija u društvu. Postoje pitanja koja su od javnog interesa i o kojima građani i mediji imaju pravo govoriti bez straha. Mi ćemo to nastaviti činiti i dalje, poštujući sve profesionalne norme, kao što je Provjereno činilo i u ovom slučaju'', poručila je direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) DETALJI OPTUŽNICE Optužen za silovanje: Vještačenjem pronađen DNK Damira Škare na haljini i donjem rublju žrtve

Žestoko je na presudu reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo. "Ovo je za HND jedna od najsramotnijih presuda protiv medija u posljednjih nekoliko godina i još jedan dokaz o Hrvatskoj kao problematičnoj zemlji u europskim okvirima kada je riječ o pravosuđu'', poručili su. Uvjereni su da je presuda i pravno potpuno neutemeljena i da će pasti u žalbenom postupku. "Potpuno smo sigurni da je presuda protivna zdravom razumu jer se stavlja na stranu seksualnog predatora, moćne javne ličnosti, a ne anonimne i nezaštićene žrtve, koja je jedinu zaštitu pokušala pronaći istupajući javno u medijima i govoreći apsolutnu istinu, što je pokazao i daljnji tijek procesa protiv Škare", poručuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene