Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema razloga za paniku

Vlada nestašica Hrvatima omiljene namirnice, proizvođači poručuju: "Sadili smo kasnije nego prijašnjih godina"

Aktualno Galerija Nestašica krumpira - 4 Nestašica krumpira - 4 Foto: DNEVNIK.hr Lorena, Bjelovar Lorena, Bjelovar Foto: DNEVNIK.hr Slavica, prodavačica Slavica, prodavačica Foto: DNEVNIK.hr Zvonimir Taradi, Načelnik općine Belica Zvonimir Taradi, Načelnik općine Belica Foto: DNEVNIK.hr +5 Marija Cafuk, OPG Galerija 1/10 >>
Ako ste se posljednjih dana dali u malo veću potragu za krumpirom - niste jedini. Na hrvatskom tržištu vlada mala nestašica Hrvatima omiljene namirnice, ali nema razloga za paniku.

Na bjelovarskoj tržnici tek na rijetkim štandovima može se naći krumpir. Trenutačno ga nema, lokalna proizvodnja kasni, a onaj koji imamo - nije jeftin, doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Sara Tomašković.

Stari krumpir prodaje se i po 80 centi po kilogramu. Malo je i starog krumpira na tržištu, i to zbog suše prošle godine.

"60 posto je bilo uroda, proglašena je i prirodna nepogoda. Na kraju krajeva, to je realnost, krumpira nema. Mogli bismo reći - uvezite od susjeda, kao Europa je slobodno tržište, no nema ga ni na tržištu", poručuje Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica.

Pročitajte i ovo Inflacija i cijene hrane - 4 svakodnevni izazovi Inflacija usporava, a građani žongliraju s cijenama: Meso i riba jeftinije od povrća, a kilogram trešanja 15 eura

U prva dva mjeseca ove godine Hrvatska je izvezla više od 630 tona krumpira, bilo da se radi o onom svježem ili rashlađenom, a uvezla je više od 17 tisuća tona.

I dok starijeg krumpira nedostaje, onaj mladi u sadnju je išao kasnije.

"Mi smo krumpir sadili 15 dana kasnije nego prijašnjih godina jer nam vremenske prilike jednostavno nisu dopustile. Bilo je hladno tlo, onda su kiše nastupile", kazala je Marija Cafuk iz jednog od OPG-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Podsjetnik Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji

Uzgajivači su optimistični zbog novog uroda. "Ovaj krumpir jako lijepo izgleda, prinosi bi trebali biti jako dobri, krumpira bi ove godine trebalo biti više. Zasadili smo ga više poučeni iskustvom od prošle godine", dodaje.

Domaći mladi krumpir na tržištu bi mogao biti za manje od mjesec dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene