Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalni dan udomiteljstva

Maja je prije devet godina udomila djevojčicu: "Cijela obitelj daje joj ljubav i požrtvovnost, a ona nam vraća nekoliko puta više. Prekrasan je osjećaj"

Aktualno Galerija Maja Vujnovac, udomiteljica Maja Vujnovac, udomiteljica Foto: DNEVNIK.hr Katarina Matić i Matea Drmić Katarina Matić i Matea Drmić Foto: DNEVNIK.hr Katarina Matić, socijalna radnica, Centar Klasje Katarina Matić, socijalna radnica, Centar Klasje Foto: DNEVNIK.hr +0 Matea Drmić, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
U srijedu se slavio Nacionalni dan udomiteljstva. Za Dnevnik Nove TV o udomiteljstvu i posvajanju govorila je socijalna radnica iz Centra Klasje Katarina Matić, a svoja je iskustva reporterki Matei Drmić ispričala i udomiteljica Maja Vujnovac.

U Osijeku su Nacionalni dan udomitelja obilježili piknikom za udomitelje, djecu, ali i sve posjetitelje. Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u natjecateljskim igrama, kreativnim radionicama te naučiti nešto o udomiteljstvu.

Socijalna radnica iz Centra Klasje Katarina Matić razgovarala je s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Drmić o udomiteljstvu.

"Proces udomljavanja različit je i za djecu i udomitelje. Prođu obuku i kada dobiju licencu za udomiteljstvo, spremni su. Kada imamo udomitelje koji su spremni, mogu krenuti - sutra. Imamo puno djece i domovi su nam prekapacitirani. Udomiteljima je proces brz", istaknula je Matić.

Dodala je da često imaju bebe, djecu iz rodilišta, ali i stariju djecu. "Neki udomitelji krenu u proces iz želje da posvoje djecu, a neki se udomitelji jednostavno odluče na taj način pomoći nekome u životu. Imamo lijepih priča da su udomitelji postali posvojitelji. Prioritet je da imamo dovoljan broj udomitelja koji će pružiti dom djeci", kazala je.

Pročitajte i ovo Nagrade za udomitelje - 2 Dan udomiteljstva Kod njih su pronašli dom, ljubav i sigurnost: Dodijeljene nagrade za udomitelje godine

Maja Vujnovac prije devet godina udomila je djevojčicu. "Tada je bila mala beba. Sljedeći mjesec ćemo proslaviti deseti rođendan. Edukacija je trajala dva mjeseca i jako brzo smo dobili dijete", prisjetila se Vujnovac.

Kaže da udomljavanje djevojčice za nju znači puno ljubavi i sreće. "Moja djevojčica je dijete s posebnim potrebama. Koliko god njoj čitava obitelj daje ljubav i požrtvovnost - ona nam vraća nekoliko puta više. Prekrasan je osjećaj. Tko god ima imalo srca neka otvori vrata svog doma barem za jedno dijete", kazala je Vujnovac.

Njezina sestra je također udomiteljica. "Pruža dom i skrb jednom dječaku, koji je slučajno polubrat moje djevojčice. Svi skupa si pomažemo i jedni druge guramo. Tako je lakše", zaključila je Vujnovac. 

Više o udomljavanju djece pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene