Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni vrh na komemoraciji

Plenković: "Ovdje smo s porukom mira. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH"

Aktualno Galerija Zoran Milanović u Jasenovcu Zoran Milanović u Jasenovcu Foto: Goran Mehkek/Cropix Peđa Grbin i Ivan Račan Peđa Grbin i Ivan Račan Foto: Goran Mehkek/Cropix Kolona sjećanja u Jasenovcu - 3 Kolona sjećanja u Jasenovcu - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix Kolona sjećanja u Jasenovcu - 2 Kolona sjećanja u Jasenovcu - 2 Foto: Goran Mehkek/Cropix +10 Kolona sjećanja u Jasenovcu - 1 Galerija 1/15 >>
Na današnjoj komemoraciji u Spomen-području Jasenovac okupili su se predsjednici države, Vlade i Sabora, brojni državni i lokalni dužnosnici, predstavnici udruga, kao i obitelji stradalih.

Na komemoraciju u Jasenovcu su došli predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Plenković, koji je stigao nedugo nakon Milanovića, samo je prošao iza predsjednika bez riječi.

Viđeni su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te saborska zastupnica Sandra Benčić.

Andrej Plenković Peđa Grbin i Ivan Račan (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Došao je i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. U Jasenovcu je i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i saborski zastupnik Milorad Pupovac. Tamo su i Peđa Grbin te Ivan Račan.

Pročitajte i ovo Tomislav Pavičić, Hrvatske vode - 1 POGINULE DVIJE OSOBE Voditelj Hrvatskih voda o tragediji kod Jasenovca: "To je možda i njihova odgovornost"

"Osudili smo zločin. Biti ovdje iskazuje poštovanje prema žrtvi. Važno je da smo ovaj put svi bili zajedno i da je prošlo kako treba. Nadam se da će ovo biti model koji će biti svake godine", kratko je prokomentirao Jandroković.

"S porukom mira smo ovdje. Nužno je podsjećati na sve strahote i zločinački karakter NDH te upozoravati da se to nikada ne ponovi", istaknuo je Plenković.

"Drago mi je da su s nama predstavnici židovske zajednice. Mislim da je to dobro i da će ta poruka imato sviju rezonanciju te da će tako biti u godinama koje su pred nama", rekao je Plenković.

"Oni koji to čine - štite reputaciji Hrvatske. Mislim da je ta tema svedena na uski krug ljudi. To se vidi u javnom životu, ali i u Saboru. Zastupnici koji to izgovaraju neka im bude na sliku i priliku", dodao je Plenković oko ustaških pozdrava.

Osvrnuo se i na ubojstvo Tomislava Sablje. "Mi se protiv toga borimo. Nisam bio u klubovima jako dugo. Nošenje oružje bez dozvole je neuobičajeno. Siguran sam da službe to provjeravaju", kazao je.

"Licitacija o broju žrtava traje godinama. Sve drugo, kroz desetljeća povijesti, su različite interpretacije i nerijetko pretjerivanje", kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na ulazak Ukrajine u NATO. "Znamo za ukrajinske ambicije. Da je u NATO-u ovoga danas ne bi bilo. Pozicija Hrvatske je politika otvorenih vrata. Snažno podržavamo Ukrajinu. Taj će put trajati još neko vrijeme", prokomentirao je.

Javnosti se obratio i ministar Božinović oko ubojstva Sablje. "Policija je uhitila dvije osobe koje se dovode u vezu s ubojstvom. U tijeku je kriminalističko istraživanje. Više od toga ne znam. Bitno je da je policija učinkovita", istaknuo je Božinović i složio se s Tomaševićem da je policija uspješna.

"Možemo zaključiti da se ne radi o planiranom ubojstvu ili sukobu. Kriminala ima, ali ga se efikasno suzbija u Hrvatskoj i ona je po broju razrješenosti u samom vrhu, ako ne i na vrhu", dodao je.

"Zna se pod kojim uvjetima se može nositi oružje", napomenuo je.

Nakon komemoracije obratio se i Tomašević. "Prije godinu dana je u glavnom gradu otvoren spomenik žrtvama Holokausta. Gradska vlast se bavi time da se promjene imena ulica povezane s ustaškim režimom", rekao je Tomašević.

Smatra da prekršajni zakon nije dovoljno dobro definirao govor mržnje. "Mislim da Sabor nije mjesto gdje se treba koristiti ustaški pozdrav", kazao je.

"Ovo je jedna od prigoda da snažno posvjedočimo da nakarada koja sebe nazivala državom nema nikakve veze sa slobodnom demokratskom Hrvatskom za koju smo se mi branitelji borili. Svaki pokušaj ekstremne tolerancije mora biti osuđen jer u konačnici dovodi do zla kakvo se događalo u prošlosti", rekao je Davorko Vidović.

"Prozivam Kajtazija"

Među okupljenima je i predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus. "Dobili smo poziv od Javne ustanove Jasenovac od gospodina Pejakovića, čiji rad izuzetno cijenim. S druge strane, koliko vidim, svi su se odazvali. Godinama inzistiramo na stvarima koje se ne događaju. Inzistiramo da se uvedu u zakon ustaški simboli i sve što tome pripada, a to znači prestanak falsificiranja povijesti, prestanak s negiranjem Jasenovca i drugih ustaških logora", kazao je Kraus.

Istaknuo je da ima pomaka unazad pet godina, no da je prekršajni zakon "samo kozmetički, još iz SFRJ-a".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić ZAHVALAN MILANOVIĆU Vučić: ''Svi mogu u Jasenovac, samo ja ne. Jedva čekam da dođem i položim taj cvijet''

"Mislim da je policija dosta toga učinila, no sudovi nisu. Tu ne vidim razliku. Nismo imali podršku koju sam očekivao od naših supatnika", priznaje Kraus. Prozvao je Srbe i Rome. "Prozivam svog predstavnika u Saboru - (Veljka) Kajtazija. Poslao sam mu pismo da se stavi u proceduru, a to nikada nije učinio. Mogli su nešto učiniti da taj zakon dođe u proceduru. Vuk izjeo magare", rekao je Kraus za N1. "Jedno predstavljamo Europi, a jedno našim građanima", dodao je.

Komemoracija u povodu 78. obljetnice proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac započela je u 11 sati, kod spomenika Cvijet. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora, a počela je kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja u 10:45 do spomenika Cvijet.

Rano ujutro, 22. travnja 1945., posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene