Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prijedlog u Saboru

Uskoro bismo mogli lakše do razvoda braka, ali nisu svi zadovoljni: "Prvo se to napravilo s ovrhama"

Aktualno Galerija Razvod braka, ilustracija - 1 Razvod braka, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razvod braka, ilustracija - 2 Razvod braka, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razvod braka, ilustracija - 3 Razvod braka, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Videozid, brakovi u Hrvatskoj - 1 Videozid, brakovi u Hrvatskoj - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Videozid, brakovi u Hrvatskoj - 2 Galerija 1/5 >>
Tko želi razvod braka, uskoro bi ga mogao dobiti kod javnog bilježnika. Naime, gotovo 90 godina star Zakon o izvanparničnom postupku konačno bi mogao u davno zasluženu mirovinu. Novi je stigao pred saborske zastupnike, a nekim rješenjima nisu baš svi zadovoljni.

Parovi koji su do razvoda došli sporazumno dosad su morali ići na sud, ali bi novi Zakon o izvanparničnom postupku to mogao promijeniti.

"Javnim bilježnicima bi se povjerilo postupanje u izvanparničnim postupcima sporazumnog razvoda braka, proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanja smrti, uređenja međa te razvrgnuća suvlasničke zajednice", objasnio je Juro Martinović, državni tajnik Ministarstva pravosuđa.

Mnogi smatraju da je krajnje vrijeme da se taj zakon mijenja.

"Zakon koji se trenutno u Hrvatskoj primjenjuje počinje riječima: Mi Aleksandar I. po milosti Božjoj i volji Narodnoj", rekao je Peđa Grbin (SDP).

Pročitajte i ovo Pečat - 2 pune ruke posla Promjene nakon 90 godina: Odsad po razvod braka kod javnog bilježnika, ali postoje i neke iznimke

Ipak, neki misle da ovo nije pravi način.

"To je nastavak politike Vlade da značajne dijelove postupaka i pristupa sudu građanima, što je nota bene ustavno pravo, outsourcea i privatizira kroz prebacivanje na javne bilježnike. Prvo se to napravilo s ovrhama", rekla je Sandra Benčić (Možemo).

Dok javnobilježnička komora o svemu šuti, zastupnici se pitaju.

"Hoće li u izvanparničnim postupcima koji se povjeravaju javnim bilježnicima doći do pravomoćne zakonite odluke brže i po prihvatljivim tarifama?", rekla je zastupnica Socijaldemokrata Vesna Nađ reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac.

Brine ih i jesu li javni bilježnici dovoljno kvalificirani.

"Prije godinu dana je Ministarstvo pravosuđa zatražilo da na području obiteljskog prava suci moraju ići u daljnju edukaciju jer se radi o vrlo delikatnom području, a sada ispada da se javni bilježnici mogu ovime baviti", rekao je Mostov Marin Miletić.

Pročitajte i ovo Tajna uspješnog braka - 4 TAJNA USPJEŠNOG BRAKA Hrvati sve manje ulaze u brak, ali ima i onih koji prkose toj statistici: "Uvijek mislim što i ona, to je tajna uspjeha"

Zakon bi trebao rasteretiti sudove, a zakonodavac uvjerava da će javnim bilježnicima ići samo oni slučajevi kod kojih nema ničega spornoga.

Što se tiče statistike o brakovima, 2021. godine ih je su u Hrvatskoj sklopljena ukupno 18.203, a razvelo se 5100 parova. Dakle, gotovo svaki treći brak je propao. Godinu poslije imali smo i više brakova, 20.210, i manje razvoda – 4454. Godine 2021. u crkvi je sklopljeno 48 posto brakova, a kod matičara 52 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene