U Poljskoj se razgovara o zabrani razvoda braka. Doduše, to ne zovu zabranom, nego brigom za očuvanje braka.

Galerija Svađa bračnog para, ilustracija Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice Prosvjed u Poljskoj - 1 +0 Prosvjed u Poljskoj - 2

"Mama i tata – volite se", poruka je to koja je osvanula na plakatima u nekoliko poljskih gradova. Iza njih je organizacija koja se, kažu, bori za očuvanje brakova za dobrobit djeteta i obitelji.

U Poljskoj je početkom godine odlukom ustavnog suda gotovo potpuno zabranjen pobačaj, zbog čega se tjednima prosvjedovalo. Dio ženskih udruga brine se o tome da se priprema teren za zabranu razvoda.

Da poljska inicijativa može biti opasna za ljudsku slobodu, smatra Rada Borić, potpredsjednica Nove ljevice. Pogotovo, dodaje, ako se uzme u obzir da je na čelu organizacije multimilijunaš.

"To je nešto što je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna koliko je to u interesu samoj Crkvi. Dakako, da bi inicijative učinile neku štetu ili korist, treba puno više vremena. Kod nas smo imali inicijativu U ime obitelji koja je na kraju prerasla u promjenu definicije braka u Ustavu", rekla je Borić reporterki Dnevnika Nove TV Viktoriji Bednjanec.

Iz udruge U ime obitelji nisu komentirali ovu temu, a komentar nije stigao ni iz Crkve. Razvod kao takav Crkva ne priznaje. Postoji postupak kojim se može dokazati da brak sklopljen u Crkvi nikad nije ni postojao, odnosno da nije bio valjan, ali taj postupak može potrajati godinama.

Sabina Glasovac (SDP) SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine

Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem i dalje - rade: "Mogu biti na odjelima gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna"

To djelomično objašnjava i povećan broj brakova sklopljenih pred matičarem, koji se približio onima sklopljenima u Crkvi. Od ukupno 19.921 braka, koliko ih je sklopljeno prije tri godine, njih 50,1 posto bilo je vjerskih, a čak 49,9 posto građanskih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju