Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica švicarskih poduzetnika dosjetila su se zračne jastuke, koji su već postali uobičajena automobilska oprema, primijeniti na ekstremne zimske sportove i tako povećati izglede za preživljavanje žrtava zahvaćenih sniježnom lavinom.


Life Bag, (Životni zračni jastuk), tvrtke Snowpulse, u prodaji od
ovoga tjedna, nalik je divovskom, napuhanom držaču za vrat, sličan jastučiću za spavanje kojim se koriste putnici u prijevoznim sredstvima.

Vezani članci Splitski ugostitelj Zbog rasta brojki traže nove mjere: Maske na otvorenom, kraće radno vrijeme kafića, zabrana prodaje alkohola od 20 do 6 sati... Slika nije dostupna VIDEO: Skijao 100 km/h ulicama Novog Sada

Upakiran u posebno dizajniranu naprtnjaču (ruksak), skijaški zračni jastuk teži tri kilograma i djeluje poput pojasa za spasavanje u moru. Naime, kada korisnik povuče trakice, dva divovska balona u žarkim bojama napušu se oko glave.

Baloni su dizajnirani tako da drže žrtvu lavine polegntu na leđiam i lica okrenuta prema nebu, kako bi se spriječilo prekrivanje snijegom.

Zračni jastuk za skijaše osmislio je inženjer Yan Berchten,
entuzijast zimskih sportova, koji je s partnerom Pierre-Yvesom
Geuernierom osnovao tvrtku Snowpulse sa sjedištem u zimovalištu Verbier.

"Većina ljudi, koji poginu u sniježnim lavinama, umire od gušenja ili ozljeda glave. Životni zračni jastuk omogućuje korisniku da pluta na leđima na vrhu lavine. Dizajniran je da zaštiti glavu i vrat držeći ih izdignute iznad snijega", pojašnjava Berchten kojemu je njegov izum priskrbio nagradu za izume na sajmu u Muenchenu.

Tijekom sezone 2006/2007. godine, 20 je osoba poginulo u Francuskoj te 21 u Švicarskoj. Većinom su to bili ljubitelji skijanja izvana uređenih stasa (off piste).

Life Bag stoji 1,320 švicarskih franaka, a potencijalnim korisnicima savjetuje se da ga koriste kao dodatak preporučenoj opremi za sigurnost te da obvezno nose elektronički uređaj za lociranje kako bi spasilačke ekipe mogle utvrditi položaj unesrećene osobe.