Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici otkrili izvor aurore borealis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici misle da su otkrili energetski izvor spektakularne obojene svjetlosti koja obasjava noćno nebo na sjeveru Zemlje - aurore borealis.

Novi podaci s NASA-ine misije Themis, pet satelita lansiranih prošle zime, pokazali su da energija za polarno svjetlo dolazi od mlazova nabijenih elektronskih čestica sa Sunca koji poput morske struje dolaze između silnica magnetskih polja što povezuju gornju atmosferu Zemlje sa Suncem.

Pročitajte i ovo Plava svjetlost iznad Maroka potresna svjetla VIDEO Plava svjetlost obasjala je nebo prije razornog potresa: Objasnili što se dogodilo Neobična svjetlost na nebu nevjerojatni prizori VIDEO Snimljena misteriozna plava svjetlost, brzo se kretala nebom: "Ovo je bio prvi put!"

Energija se potom naglo oslobađa u obliku jurećih svjetlosnih efekata vidljivih na nebu sjeverne hemisfere, rekao je glavni istraživač programa Themis Vassilis Angelopoulos sa sveučilista UCLA.

Rrezultati istraživanja predstavljeni su u utorak na sastanku
Američkog saveza geofizičara u Las Vegasu.

U ožujku ove godine sateliti su zabilježili pojavu polarnog svjetla nad Aljaskom i Kanadom. Sateliti su mjerili protok čestica i magnetska polja iz svemira. Na iznenađenje znanstvenika, geomagnetska oluja koja napaja energijom auroru borealis jurila je nebom od brzinom od 650 km/h.

Anelopoulos je procijenio da je snaga te oluje jednaka energiji koju oslobađa potres jakosti 5,5 stupnjeva po Richteru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene