Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Život na drugim planetima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zemljoliki' planeti sa dubokim oceanima s mogućim životom u njima, najvjerojatnije se nalaze u svakom od tri novootkrivena sunčeva sustava van našeg, potvrdila je studija istraživača iz Sjedinjenih Država.

U tim sunčevim sustavima nalaze se goleme plinovite planete nazvane 'Vrućim Jupiterima' koji kruže izrazito blizu njihovih centralnih planeta, čak bliže od Merkura u odnosu na sunce, izjavio je Sean Raymond, istraživač sa Sveučilišta u Coloradu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nestao u trenu Pogledajte kako je Sunce 'usisalo' netom otkriveni komet Slika nije dostupna Za sve entuzijaste FOTO: 6 planeta poravnato na nebu idućih tjedana!

Velika blizina divovskih plinovitih planeta izvoru topline najvjerojatnije je izazvala razvoj manjih, stjenovitih planeta, sličnih Zemlji.

Sada vjerujemo kako postoje oceanima prekrivene planete, moguće naseljene, u sunčevim sistemima sličnim našem.' tvrdi Raymond. 

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Coloradu, Penn State Sveučilišta, te iz NASA-inog Goddard svemirskog instituta u Marylandu izradili su kompjuterske simulacije nekoliko mogućih izgleda tog sustava. 

Plinoviti divovi mogli su pomoći stjenovitim planetima da se razviju bliže Suncu. Zahvaljujući tome na takvim planetima ima i vode što je ključ ljudima poznatom životu. 

"Mislim da tamo definitivno ima nastanjenih planeta", tvrdi Raymond''. Ipak život na tim planetama može biti bitno drugačiji od našeg. "Mnogo je stupnjeva evolucije u razvojima takvih planeta u drugim sustavima."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene