Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni život Antarktike

VIDEO: Otkriven život ispod 200 metara leda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz NASA-e otkrili su bića nalik kozicama i meduze koje žive ispod 200 metara antarktičkog leda, u uvjetima za koje s vjerovalo da mogu osigurati životni prostor tek osnovnim oblicima života.

Znanstvenici su pretpostavljali da 200 metara ispod leda, gdje ne prodire danje svjetlo, ne može živjeti ništa osim nekoliko mikroba. Zato su ostali iznenađeni kad su spustili kameru da bi pogledali kako izgleda život ispod ledene kore Antarktike.

Pročitajte i ovo Divovska kozica - 3 Utječe na ekosustav? Stručnjaci začuđeni divovskom kozicom ulovljenom kraj Visa: Radi se o autohtonoj vrsti u Meksičkom zaljevu, nitko ne zna kako je dospjela u Jadran Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine"

Bića nalik kozicama najprije su uplivala u kadar da bi se zatim smjestila na kabel od kamere. Znanstvenici su s kamerom izvukli i krakove, za koje vjeruju da pripadaju meduzama velikima oko 30 centimetara.

'Radili smo pod pretpostavkom da tamo nema ničeg', rekao je Robert Bindschadler, iz NASA-e, koji je prve rezultate istraživanja i prvi video snimljen na tim dubinama ispod antarktičkog leda, predstavio na sastanku Američke geofizičke unije. 'No, bila je to kozica kakvu biste voljeli imati na svom tanjuru', rekao je.

'Potpuno smo se raspametili', rekao je o 7,5 centimetara dugačkom narančastom biću, koje igra glavnu ulogu u njihovom 2-minutnom videu. Tehnički, to nije kozica, nego Lyssianasid amphipod, njezin daleki rođak.

Zbog nalaza ove ekipe, stručnjaci će vjerojatno nanovo razmisliti o životu u negostoljubivom okruženju. I ako su čak i znanstvenici zapanjeni mogućnošću da bića nalik kozicama mogu živjeti ispod 200 metara antarktičkog leda, u ledenim, mračnim vodama, pitaju se što je s drugim negostoljubivim mjestima? Što se Europom, smrznutim Jupiterovim mjesecom?

Ovo otkriće je još samo jedan od sve većeg broja dokaza o relativno naprednim životnim oblicima koji mogu preživjeti u okolišu za koji se donedavno vjerovalo da može biti dom samo najosnovnijim mikrobima 'Oni gledaju u nešto što odgovara kapi vode u bazenu. I kad pomislite da tu ništa ne može živjeti, pronađete, ne jednu, nego dvije životinje', kaže biologinja Stacy Kim, koja se naknadno pridružila NASA-inom timu na Antarktici. 'Mi pojma nemamo što se sve nalazi tamo dolje'.

Mikrobiolog Cynan Ellis-Evans iz britanskog antarktičkog tima kaže da se radi o vrlo intrigantnom otkriću. 'Ovo je prvi slučaj sub-glacijalnog okruženja s ovakvim stupnjem sofisticiranosti', rekao je. Kaže da je bilo sličnih otkrića, složenog života u otapajućim ledenim korama, ali nikada ovako duboko ispod samog leda.

Ellis-Evans kaže da postoji mogućnost da su ta bića doplivala s otvorenog oceana i da ne žive stalno ispod leda.

No, Kim, koja je i suautorica studije, sumnja u to. Mjesto na kojem su istraživali nalazi se gotovo 30 kilometara od otvorenih mora. Kaže da je Bindschadler izbušio rupu od 20 centimetara u koju se skupila mala količina vode. 'Praktički je nemoguće da dva bića doplivaju iz velikih udaljenosti i zajedno se nađu na tako malom prostoru', kaže.

Znanstvenici se pitaju i čime bi se mogla hraniti takva bića. 'I dok mikrobi mogu proizvesti svoju hranu iz kemikalija iz oceana, složeni životni oblici poput amfipoda to ne mogu', kaže Kim i dodaje kako je trenutno najvažnije pitanje: Kako uopće preživljavaju?

'Prilično je fantastično otkriti tako veliku zagonetku na planetu na kojem se misli da je već sve odavno istraženo', rakla je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene