Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oči ovog mačka svijetle u mraku baš kao i kod drugih mačaka. I tu nema ništa neobično. Osim ako nadodamo da mu u mraku svijetle uši, nosnice i jezik.


Mačak Genes iz New Orleansa prva je mačka u Americi koja doista svijetli u mraku.

Vezani članci Slika nije dostupna ZASTUPNICI OSTALI U MRAKU ''Ja se nadam da je Sabor ipak platio struju'' Slika nije dostupna U 20:30 sati očekujte mrak - posvuda

Po danu izgleda normalno, no stavite li ga u mrak te uključite ultraljubičasto svijetlo, lice će mu odjednom postati zelenkasto.

6-mjesečni mačak tvorevina je znanstvenika koji pokušavaju pronaći lijek za teške bolesti kao što je cistična fibroza.

Modificirali su njegovu DNK da vide može li se gen bezopasno uklopiti u genetičku strukturu životinje.

Kako bi znali gdje se gen nalazi odlučili su upotrijebiti onaj koji svijetli pod ultraljubičastim svijetlom poznat i kao zeleni fluorescentni protein.

Betsy Dresser iz Centra za istraživanje ugroženih vrsta u New Orleansu kaže da gen koji je uklopljen u životinju nema utjecaja na njezino zdravlje.

'Mačke su idealne za ovaj projekt jer je njihova genetska struktura slična ljudima. Kako bi bili sigurni da je gen dospio tamo gdje želimo upotrijebili smo onaj koji svijetli', objasnila je Dresser.

Dugoročni cilj ovog projekta jest razvoj gena uz pomoć kojega će se liječiti cistična fibroza i ostale teške bolesti.

Fluorescentni gen sklopit će se uz gen koji izaziva cističnu fibrozu i na taj način znanstvenicima omogućiti lakše uočavanje.

Ovaj mjesec tri znanstvenika koja su otkrila svjetleći gen proučavajući meduze dobila su Nobelovu nagradu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju