Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li kako se tarantule kreću po glatkim vertikalnim površinama?


Novo znanstveno otkriće pokazalo je kako ti veliki, ali vrlo osjetljivi pauci ispuštaju svilu kroz vrške svojih udova te se na taj način hvataju za glatke vertikalne površine, bez bojazni od pada. Studija o tom otkriću objavljena je u žurnalu Journal of Experimental Biology, a znanstvenike je zanimalo ostavljaju li tarantule tragove na mjestima gdje njihove noge dodiruju površinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski fizičar Marin Soljačić otkrio kako napraviti laser s X-zrakama Slika nije dostupna OTKRILI TEKUĆU VODU NA MARSU? NASA najavila 'veliko znanstveno otkriće'

Mikroskop otkrio tajnu

Postavili su eksperiment s okomitom staklenom površinom po kojoj tarantula hoda i uz lagano tresenje stakla pod paukovim nogama, došli su do njihove tajne. Kao i kod svih ostalih pauka, tarantule imaju dlake za hvatanje na nogama, ali za velike tarantule to nije dovoljno.

Ideja da ti veliki pauci posjeduju sposobnosti poput superjunaka Spidermana, pojavila se 2006. godine u žurnalu Nature, ali ideja je brzo odbačena, jer su drugi znanstvenici tvrdili da izlučuju svilu kroz vrhove nogu. Bili su u pravu, a to je potvrdio tim dr. Claire Rind sa Sveučilišta u Newcastleu, koji je osmislio jednostavan i već spomenuti eksperiment. 'Oni su nevjerojatna bića i imaju taj prekrasan način pomoću kojeg se kreću i koji me fascinira', rekla je Rind za BBC.

U njezinom eksperimentu korištene su čileanske tarantule, koje su hodale po vertikalnoj staklenoj površini, koja je zapravo složena od stakalaca za gledanje pod mikroskopom. Zanimalo ih je što se događa ako površina postane nesigurna, a rezultat su vidjeli tek pod mikroskopom.

'Tragove svile nismo mogli vidjeti golim okom, ali kad smo stakalca stavili pod mikroskop, mogli smo primijetiti i do 30 svilenih niti na mjestima gdje je noga tarantule skliznula s površine', objasnila je Rind. Ono što je eksperimentom dokazano, jest da tarantule doista izbacuju svilene niti kroz noge, kako bi zadržale tlo pod nogama na nesigurnim površinama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju