Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon velike buke oko toga da su u CERN-u otkrili naznake postojanja Božje čestice, odnosno Higgsovog bozona, iz CERN-a stižu razočaravajuće vijesti. Znanstvenici nisu ništa bliže pronalasku te čestice nego li su bili prošle godine.


Prošlog mjeseca CERN je bio na nogama, jer znanstvenici su tijekom pokusa uočili anomalije za koje su odmah pomislili da bi mogle biti toliko tražena tajanstvena čestica. nakon ponovljenih pokusa, anomalije se nisu pojavljivale, a entuzijazam je gotovo pa u potpunosti splasnuo.

Vezani članci Slika nije dostupna Želite shvatiti Higgsov bozon? POGLEDAJTE naše objašnjenje! Slika nije dostupna Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

Najnovije analize podataka dobivenih u LHC-u, pokazale su da su ti signali preslabi da bi predstavljali toliko traženu sub-atomsku česticu. 'Jednostavno ne vidimo ništa značajno u tim podacima, što bi ukazivalo na otkriće', istaknuo je za Guardian Guido Tonelli, glasnogovornik CMS-a (Compact Muon Solenoid detector) u CERN-u.

'Možda smo blizu vrlo depresivnom trenutku u kojem ćemo zaključiti da su te anomalije bile ništa više od statističke šale, no ostaje i mogućnost da vidimo i njihov rast, s povećanjem količine podataka. Ono što je uzbudljivo jest da ćemo nakon 20 godina priprema i rada, konačno znati odgovor do ovog Božića', zaključio je Tonelli.

LHC-ov primarni cilj je bio i ostao Božja čestica. Na njoj počiva cjelokupan standardni model fizike. Njezino otkriće će ga potvrditi, ili će otvoriti novu eru u fizici.