Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trud se isplatio

POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Današnji dan ostati će zapamćen u povijesti čovječanstva kao novi korak dalje u znanosti. Fizičari su otkrili novu česticu, koja po svemu ukazuje na toliko traženi Higgsov bozon.

Animacija koju možete vidjeti, pokazuje proces sudaranja dvaju zraka u CMS detektoru, te čestice koje nastaju u tom procesu. Znanstvenici iz CERN-a uvjereni su, da je jedna od njih i dosad neuhvatljiva 'Božja čestica'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon LHC-a Eureka: I američki znanstvenici uočili 'Božju česticu'? Slika nije dostupna Uočen bozon LHC napokon pronašao novu česticu!

>> Higgs u suzama: 'Gotovo smo sigurni da smo pronašli 'Božju česticu''!

>> Znanost je danas otvorila put u najskrivenije kutke svemira...

Oba detektora projekata CMS i ATLAS, uočili su novi bozon sa sigurnošću 4,9 i 5 sigmi, odnosno standardnih devijacija. To znači da se definitivno radi o otkriću, no kako se ipak radi o prvim preliminarnim rezultatima, treba pričekati znanstvenike da potvrde kako je novootkriveni bozon, upravo Higgsov.

Otkriće je 'oca' tajnovite 'Božje čestice', Petera Higgsa, koji je nazočio konferenciji u Ženevi, natjeralo na suze.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene