Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći europski podvodni vulkan mogao bi se urušiti 'svakog trenutka' i osloboditi tsunami koji bi mogao pogoditi jug Italije.


Stijenke kratera vulkana Marsili, koji izabcuje magmu, 'vrlo su krhki', rekao je za Corriere della Sera ugledni vulkanolog Enzo Boschi, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju. 'To bi se moglo dogoditi već sutra', rekao je.

Vezani članci Ilustracija VIDEO Poginulo čak 8 ljudi koji su se penjali na ruski vulkan, akcija spašavanja preživjelih iznenada obustavljena Erupcija vulkana na Islandu VIDEO U europskoj državi spektakularna erupcija vulkana samo 16 kilometara od međunarodne zračne luke

'Naša posljednja istraživanja pokazuju da vulkan nije strukturalno stabilan, njegovi su zidovi krhki, a komora s magmom je već velikih dimenzija', rekao je. 'Sve nam to govori da je vulkan aktivan i da bi morao eruptirati svakog časa'.

To bi moglo dovesti do 'velikog tsunamija, koji će pogoditi obale Kampanije, Kalabrije i Sicilije', rekao je Boschi.

Podvodni vulkan Marsili, nalazi se oko 150 kilometara jugozapadno od Napulja, a 'naša povijest' ne bilježi njegovu erupciju. Marsil je 'visok' oko 3.000 metara, dugačak je 70, a širok 30 kilometara. Vrh njegovog kratera nalazi se oko 450 metara ispod površine Tirenskog mora.

'Puknuće njegovih zidova moglo bi osloboditi milijune kubičnih metara materijala, koji može stvoriti vrlo moćni val', upozorava Boschi. 'Iako imamo velike količne provjerenih znanstvenih podataka, nemoguće je predviđati kada će doći do erupcije'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju