Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tsunami na Mediteranu

Podvodni vulkan prijeti jugu Italije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći europski podvodni vulkan mogao bi se urušiti 'svakog trenutka' i osloboditi tsunami koji bi mogao pogoditi jug Italije.

Stijenke kratera vulkana Marsili, koji izabcuje magmu, 'vrlo su krhki', rekao je za Corriere della Sera ugledni vulkanolog Enzo Boschi, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju. 'To bi se moglo dogoditi već sutra', rekao je.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

'Naša posljednja istraživanja pokazuju da vulkan nije strukturalno stabilan, njegovi su zidovi krhki, a komora s magmom je već velikih dimenzija', rekao je. 'Sve nam to govori da je vulkan aktivan i da bi morao eruptirati svakog časa'.

To bi moglo dovesti do 'velikog tsunamija, koji će pogoditi obale Kampanije, Kalabrije i Sicilije', rekao je Boschi.

Podvodni vulkan Marsili, nalazi se oko 150 kilometara jugozapadno od Napulja, a 'naša povijest' ne bilježi njegovu erupciju. Marsil je 'visok' oko 3.000 metara, dugačak je 70, a širok 30 kilometara. Vrh njegovog kratera nalazi se oko 450 metara ispod površine Tirenskog mora.

'Puknuće njegovih zidova moglo bi osloboditi milijune kubičnih metara materijala, koji može stvoriti vrlo moćni val', upozorava Boschi. 'Iako imamo velike količne provjerenih znanstvenih podataka, nemoguće je predviđati kada će doći do erupcije'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene