Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pogledajte nevjerojatan video bitke između stanice raka i specijalne imunološke T-stanice. Taj se proces odvija u tijelu oboljelih od raka a vi sada možete vidjeti kako je T-stanica pobijedila stanicu raka.


Znanstvenici Centra za rak Abramson na Sveučilištu u Pennsylvaniji 20 su godina usavršavajući metodu kojom se iz krvi pacijenata oboljelih od kronične limfocitne leukemije uzimaju bijele krvne stanice, tj. specijalne imunološke stanice poznatije pod nazivom T-stanice, koje se potom genetski modificiraju i injiciraju natrag u pacijenta. T-stanice su toliko efikasne u pronalaženju i usmrćivanju stanica raka da su ih znanstvenici prozvali - serijski ubojice.

Vezani članci Rak debelog crijeva: Program ranog otkrivanja - 5 Ako poštom dobijete poziv na ovaj test, obavezno se odazovite! "To vam može produžiti život, kao što je i meni produžilo" Slika nije dostupna Još nam se i ruga: Znanstvenici uočili 'smajlića' u stanici raka

T-stanice podliježu diferencijaciji kako bi se borile sa stanicama raka ili virusima i umrle u tom procesu. Neko od njih prežive i postaju memorijske stanice koje će ubuduće osigurati bržu i jaču imuno reakciju kada organizam dođe u kontakt s istim patogenom.

Video koji je snimio Alex Ritter, znanstvenik sa Instituta za medicinska istraživanja na Sveučilištu u Cambridgeu, brži je od realnog vremena čak 92 puta. Ritter i njegov tim u laboratoriju Gillian Griffiths pokušavaju otkriti kako unaprijediti prirodnu sposobnost ljudskog tijela da zaustavi rak prije nego uopće nastane. 

'Stanice imunološkog sustava štite tijelo od patogena. Ako su stanice u našem tijelu inficirane virusom ili postanu kancerogene, imunološke stanice ih identificiraju i uništavaju.  Citotoksične T-stanice su vrlo precizni i efikasni ubojice. Mogu uništiti inficirane ili kancerogene stanice bez da naude zdravim stanicama koje ih okružuju. Shvaćajući na kojm principu rade možemo pronači način kako ih kontrolirati i to će nam omogućiti da poboljšamo terapije liječenja', priopćeno je iz laboratorija Gillian Griffiths.

Video snimka je napravljena uz pomoć Olympusovog mikroskopa i Andor Revolution rotirajućeg disk sistema.