Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni let

Noćni let Solar Impulsa odgođen zbog tehničkog problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijesni noćni let zrakoplova Solar Impulse, koji je trebao testirati motor na sunčevu energiju, odgođen je zbog tehničkog problema, objavili su organizatori.

'Dogodio se kvar na važnom dijelu zrakoplova', objasnio je švicarski pilot i istraživač Bertrand Picard, začetnik projekta vrijednog 70 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Policija uhitila problematičnog muškarca Uhićena jedna osoba VIDEO Avion morao prisilno sletjeti zbog tučnjave Britanaca: "Skupina muškaraca pila i maltretirala putnice" Zaruke u avionu Nije to očekivala VIDEO Tijekom leta iz Beograda u jednom trenutku neočekivano se oglasio pilot: "Poštovani putnici govori vam vaš kapetan"

Tehnički nedostatak dogodio se u srijedu navečer te zrakoplov nije poletio iz vojne baze u Payernu (zapad Švicarske) na 25-satni let zakazan za četvrtak ujutro.

Na konferenciji za novinare Picard nije mogao iznijeti kada će se obaviti let pošto se uklone nedostaci, jer su za takvo iskustvo potrebni posebni klimatski uvjeti, no nada se da će to biti ovog ljeta.

Solar Impulse, kojemu je raspon krila kao u Airbusa A340 (63,40 metara), ne teži više od automobila (1600 kg). Krila su mu prekrivena s gotovo 12.000 solarnih ćelija, koje opskrbljuju četiri elektromotora, svaki od 10 KS svaki i omogućuju punjenje litijevih baterija od 400 kg.

Zrakoplov leti prosječnom brzinom od 70 km/h. Otkako je bio predstavljen javnosti u lipnju 2009., obavio je niz pokusnih letova, a noćni let bio je planiran za četvrtak ujutro.

Piccard potječe iz obitelji istraživača i znanstvenika. Njegov pokojni otac Jacques Piccard, oceanograf, razvio je podvodna sredstva za proučavanje oceana i zaronio dublje u ocean od ikojega drugog čovjeka.

Djed Auguste Piccard, profesor fizike na sveučilištu u Bruxellesu, bio je prvi čovjek koji je balonom 1931. ušao u stratosferu na visinu od 15.781 metra zajedno s prijateljem Paulom Kipferom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene