Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan je u subotu zatražio međunarodni postupak za kontrolu nad razvojem biotehnologije, ocjenjujući kako se svijet nalazi pred revolucijom koju je moguće usporediti s revolucijom nuklearne energije.


Te tehnologije nude ohrabrujuće izglede za zdravstvo, zaštitu okoliša i prehranu ali predstavljaju i opasnosti u slučaju nesreća ili korištenja za uništavanje, ocijenio je glavni tajnik UN-a.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 1 Onkološka pacijentica pozitivna je na koronu već mjesec dana. Sustav ju ne smatra zaraznom, ali u bolnicu ne smije: "Rizik je neprihvatljiv" Hrvatska poljoprivreda je nedostatna - 2 Krvna slika hrvatskog sela otkrila zanimljive informacije: Sad se zna što uzgajamo manje, a proizvodnja čega se unatoč krizi povećala

"Nalazimo se u situaciji koja se može usporediti s onom iz 1950. godine kada su građani, znastvenici, diplomati i međunarodni dužnosnici postali svjesni enormnog potencijala nuklearne energije", kazao je Annan.

"Tada se morala usmjeriti moć nuklearne energije u civilne svrhe, spriječavajući širenje nuklearnog oružja", podsjetio je.

Danas su nedavna otkrića genoma virusa polia ili španjolske gripe koja je pobila milijune ljudi 1918. godine puna opasnosti, upozorio je.

"To su dobra znanstvena otkrića i povećavaju naše spoznaje o virusu kao takvom ako se nalaze u dobrim rukama i koriste se s oprezom", kazao je Anann. "No, ako padnu u krive ruke, to može biti izvor katastrofe!"