Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Facebook je počeo s ukidanjem profila zatvorenicima, nakon što je u Kaliforniji otkriven slučaj prijetnje jednog zatvorenika putem Facebooka, a da bi se takvi slučajevi u budućnosti spriječili, donesena je odluka o ukidanju profila zatvorenicima.


Iz Facebooka su dosad ukinuli profile najmanje dvojice zatvorenika, a dužnosnici rade na otkrivanju svih onih koji su zlorabili svoje profile, stoji u priopćenju Kalifornijske uprave za zatvorski sustav. Odjel će u suradnji s Facebookom ispitati i druge slučajeve u kojima je Facebook nedopušteno korišten iz zatvora ili je to činio netko u ime zatvorenika.

Voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela tvrdi kako pristup društvenim mrežama zatvorenicima omogućuje da izbjegnu nadzor i u nekim slučajevima nastave sa svojom kriminalnom aktivnošću.

Zaposlenici kalifornijskog zatvora novinarima su kazali kako su primili na stotine žalbi od žrtava koje su putem društvenih mreža kontaktirali zatvorenici. Među njima je i jedan osuđeni pedofil koji je zahvaljujući Facebooku 'posjećivao' profil svoje žrtve, a potom slao e-mailove s crtežima djevojčice njezinoj obitelji. Djevojčica je imala 10 godina kada ju je pedofil zlostavljao, a sada je 17-godišnjakinja. 'Zatvorenik je u e-mailu opisivao kako izgleda njezina kosa, kakvu odjeću nosi te brojne druge pojedinosti. Istraga je pokazala kako je koristio mobitel da pronađe profil žrtvu na MySpaceu i Facebooku', rekli su iz kalifornijskog zatvora.

'Suradnja između pripadnika snaga reda i Facebooka pomoći će nam da zaštitimo zajednicu i izbjegnemo buduće potencijalne žrtve', rekao je voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela.

Profili zatvorenika neće biti ukinuti u dva slučaja - ukoliko je u određenoj državi korištenje interneta iz zatvora dopušteno ili ako je profil otvoren prije odlaska na odsluženje kazne, u vrijeme kada nije bilo pristupa Facebooku. (Hina)

Vezani članci Libanon: Pobjegli iz zatvora pa poginuli u sudaru - 3 Iz zatvora im pobjeglo 69 zatvorenika, uhićeno njih 15, jednoga u zatvor dovela majka - Petorica nakon bijega poginula u sudaru Pripadnici ugandanske vojske, ilustracija Goli i bosi pobjegli iz zatvora: "Više od 200 kriminalaca je u šumi, mogli bi vam provaliti u potrazi za odjećom"

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju