Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Discovery se vratio na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Space shuttle Discovery i njegova šesteročlana posada sretno su se vratili na Zemlju, završivši tako uspješnu misiju kojom se NASA ponovno uključila u izgradnju Međunarodne svemirske stanice.

Discovery se spustio u NASA-in Svemirski centar Cape Kennedy. To je prvo slijetanje space shuttlea u bazu nakon četiri godine. Prošle godine Discovery se, zbog loših vremenskih uvjeta, spustio u rezervnu zrakoplovnu luku Edwards u Kaliforniji.
 
I ovaj put astronauti i stručnjaci u Centru imali su problema s vremenom. Niski oblaci onemogućavali su zapovjednika letjelice Stevena Lindseya da locira pistu sve do jedne minute prije doticaja s tlom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vozio prebrzo FOTO Sletio s ceste i poginuo: Policija objavila detalje nesreće kod Zeline Autobus slovenskih registracija sletio s ceste u Tušiloviću - 6 Očevid u tijeku Teška prometna nesreća blizu Karlovca: Slovenski autobus sletio s ceste, vozač i pet putnika prebačeni u bolnicu

- Dobrodošli natrag i čestitamo na izvanrednoj misiji, pozdravila je zemaljska kontrola posadu i brod nakon zaustavljanja na Zemlji.

To je i bila odlična misija, stvarno odlična misija, odgovorio je Lindsey.

Shuttle je iz orbite doletio iz smjera juga, preletjevši preko Pacifika, Jukatana i Meksičkog zaljeva sve do Floride, prešašvši tako ukupno više od 5 milijuna kilometara za trajanja dvotjedne misije.

Astronaute je pri slijetanju dočekalo nekoliko stotina kolega i članova obitelji, koji su proslavili povratak najmilijih s misije koja je ponovno pokazala da sigurnost svemirskih letjelica nije na najvišoj razini.

Tijekom boravka u svemiru uočeno je istjecanje goriva i drugih tekućina iz tijela letjelice, a misija je bila i nakratko odgođena zbog pukotina u izolacijskoj pjeni, koje su bile kobne za Kolumbiju 2003. godine.

Ipak, stručnjaci u NASA-i su procijenili da problemi nisu toliko veliki da bi ugrožavali posadu, što se, nasreću, pokazalo točnim.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene