Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebna terapija u kojoj se adolescenti koji pate od Downova sindroma izražavaju kroz pokret i ples (tzv. GPT terapija) pokazala je odlične rezultate u Sloveniji u kojoj se godišnje rodi 20 do 26 djece s tim teškim kromosomskim defektom.


"Terapija izražavanja kroz ples mladim ljudima s Downom u problematičnom razdoblju adolescencije, kad su najviše svjesni svog nedostatka, jača samopouzdanje i djeluje na razvoj njihove ličnosti", izjavila je za list specijalna pedagoginja Stanka Grubešič, koja je provela istraživanje.

Vezani članci Satelit (Foto: Dnevnik.hr) ''Sindrom Havana'': Objavljen uzrok misterija kojim je pogođeno više od 40 diplomata Slika nije dostupna Majka traži seks za sina koji pati od Downovog sindorma

Ona je specijalizirala metodu umjetničke terapije za oboljele koja se primjenjuje u nekim centrima u Ljubljani, a namjeravaju je širiti i u drugim dijelovima države.

"Inovativne terapijske metode poput plesne mogu ukloniti neke negativne modele ponašanja kod adolescenata s Downovim sindromom, poput tvrdoglavosti što ju uzrokuje iskustvo prvog razočaranja u ljubavnom odnosu, mogu poboljšati njihovu komunikaciju i osjećaj vrijednosti", izjavila je terapeutičarka.

Dodala je da je studija kojom se pratilo četvoro adolescenata s Downom u razdoblju od 11 do 14 godine starosti pokazala kako nisu točne ranije teorije da oboljeli od Downa nisu u stanju razvijati kreativno mišljenje, te da im je GPT metoda pomogla i u boljem uspjehu u školi.

Naglasila je međutim da na razvoj takve djece najviše mogu utjecati sami roditelji, što ranijim njihovim uključivanjem u stručne programe, kako bi se njihovi potencijali do kraja razvili.