Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju. Znanstveni tim na čelu sa Vladimirom Mironovim razvijaju 'in vitro meso' koje čiji će rok trajanja biti i do par godina.


Dr. Mironov sa Sveučilišta u Južnoj Carolini već deset godina radi na umjetnom uzgoju mesa koje je uspio proizvesti pomoću embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

Vezani članci Foto: Zaklada Ana Rukavina Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Zagrebu Održana humanitarna akcija Omiljeni cvijet Ane Rukavine (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Najdraži cvjetovi Ane Rukavine zamirisali su diljem Hrvatske: Osmu godinu prikupljala su se sredstva za Zakladu

Mironov se nada provesti prvu degustaciju ovog mesa ove godine između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. 'Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo stoljećima, poput piva i kruha, koje su prihvaćene, a koje su zapravo produkti biotehnologije', rekao je Nicholas Genovese, jedan od znanstvenika na projektu, a prenosi Daily Mail.