Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Produkt biotehnologije

Uskoro ćemo jesti i umjetno meso

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju. Znanstveni tim na čelu sa Vladimirom Mironovim razvijaju 'in vitro meso' koje čiji će rok trajanja biti i do par godina.

Dr. Mironov sa Sveučilišta u Južnoj Carolini već deset godina radi na umjetnom uzgoju mesa koje je uspio proizvesti pomoću embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

Pročitajte i ovo Darivanje matičnih stanica na Korzu - 2 Zaklada Ana Rukavina "Puno ljudi čeka u redu": U hvalevrijednoj akciji građani se okupili da bi pomogli malenoj Riti Predsjednik uručio odlikovanja - 6 Transplantacija matičnih stanica Milanović odlikovao kremu hrvatske medicine: "Vi ste mala moćna gomila koja je dosegla svjetski vrh"

Mironov se nada provesti prvu degustaciju ovog mesa ove godine između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. 'Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo stoljećima, poput piva i kruha, koje su prihvaćene, a koje su zapravo produkti biotehnologije', rekao je Nicholas Genovese, jedan od znanstvenika na projektu, a prenosi Daily Mail.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene