Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mlade žene koje obole od raka jajnika ni u kojem slučaju ne bi smjele odustati od majčinstva, savjet je američkih znanstvenika sa Sveučilišta Stanford, utemeljen na njihovoj stručnoj studiji.


Istraživanje je provedeno na više od 28.000 žena kojima je
dijagnosticiran epitelni rak jajnika, a rezultati su objavljeni u
zadnjem broju časopisa British Journal of Cancer.

Vezani članci 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca Slika nije dostupna Jolie se obratila javnosti: 'Želim da i druge žene ovo čuju'

"Ovo je jako dobra vijest za mlade žene koje žele imati djecu, a dijagnosticiran im je rak jajnika", ocijenio je profesor John Toy, direktor instituta Cancer Research UK.

Iako je rak jajnika kod žena poznat i kao "tihi ubojica", s obzirom na činjenicu da se prilično teško otkriva u ranoj fazi, a ako se ne otkrije dovoljno rano teško ga je liječiti, stručnjaci iz Stanforda svoje su istraživanje usmjerili na žene u dobi od 16 do 40 godina, dakle u njihovoj najreproduktivnijoj dobi.

Ustvrdili su da su izgledi za njihovo preživljavanje u spomenutoj dobi relativno visoki ukoliko im se obavi manje invazivan ili poštedan operativni zahvat, a ne histerektomija, odnosno potpuno odstranjenje maternice, jer u tom slučaju postoji mogućnost potpunog izliječenja, ali i mogućnost da žena zanese i rodi zdravo dijete.

Dr. Toy je istaknuo kako je mogućnost poštednog operativnog zahvata moguća jedino u slučaju kada se bolest uistinu otkrije u vrlo ranoj fazi.