Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prekrižite li ruke preko tijela, zbunit ćete mozak i on će ublažiti intenzitet boli, kaže se u novoobjavljenom istraživanju britanskih znanstvenika.


Znanstvenici sa Londonskoga sveučilišta koji su rad objavili u časopisu Pain kažu kako je razlog za taj fenomen u konfliktu informacija između dviju moždanih mapa, mape za tijelo i mape za vanjski prostor.

'U svakodnevnom životu lijevu ruku uglavnom upotrebljavate za dodirivanje predmeta s lijeve strane, a desnu za predmete zdesna', kaže se u priopćenju Giandomenica Iannettija s odjela za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost UCL-a.

Po njegovim riječima, moždana područja koja sadržavaju mapu desnoga dijela tijela i mapu desnoga dijela vanjskoga svijeta obično se aktiviraju zajedno, što dovodi do djelotvorne obrade boli. 'Kad prekrižite ruke, te mape više se ne aktiviraju zajedno, a to dovodi do smanjenja učinkovitosti moždane obrade senzorskih podražaja, pa i boli, koju onda mozak percipira kao manju'.

Znanstvenici su u studiji upotrijebili laser i na ruci osmero sudionika ispitivanja generirali ubod od četiri milisekunde. To je tzv 'čista bol', nanesena bez dodira.

Postupak je zatim ponovljen, a sudionici su imali prekrižene ruke. Sudionici su ocijenili percepciju intenziteta boli, a EEDG-om je mjerena i električna reakcija mozga. Rezultati su pokazali da je percepcija boli blaža ako su ruke prekrižene. 'Možda bismo, kad nas nešto boli morali prekrižiti ruke', rekao je Iannetti.

Istraživači se nadaju da bi njihovo otkriće moglo pomoći u razvoju novih lijekova i terapija za smanjivanje boli koji bi se temeljili na moždanim mapama tijela. (Hina)

Vezani članci Menstruacija Presedan na pomolu: Prijedlog o bolovanju zbog bolnih menstruacija izazvao žustru polemiku Katamaran se zabio u rivu u Bolu Ups! Katamaran se zabio u rivu u Bolu, udarac oštetio plovilo i mol, a mještani kažu da to - nije prvi put
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju